Nieuws

Merk- en modelregistratie in de Praktijk: Wat is een merk? (1/13)

Gepubliceerd op 4 apr. 2024

I Stock 517629824

Het Merken- en Modellenbureau van Holla viert dit jaar haar eerste lustrum! In de afgelopen vijf jaar hebben onze merk- en modelspecialisten vele cliënten bijgestaan bij de registratie en handhaving van hun merk- en modelrechten. In de dagelijkse praktijk merken we echter dat er nog onduidelijkheid bestaat over (het belang van) merk- en modelregistraties. In deze blogreeks gaan onze specialisten de komende weken in op de essentiële ins en outs van merk- en modelrechten.


In de wereld van commercie en handel is het concept van een merk een krachtig instrument. Het is niet alleen een logo of een naam; het vertegenwoordigt de identiteit, reputatie en kwaliteit van een product of dienst. Maar wat is precies een merk?

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat waren of diensten van een bepaalde onderneming onderscheidt van die van andere ondernemingen.

Enkele voorbeelden van tekens die een merk kunnen vormen, zijn:

Woorden: Denk aan merknamen zoals Nike, Coca-Cola of Google.

Logo's: Herkenbare symbolen zoals het Apple-logo of de swoosh van Nike.

Slogans: Korte, pakkende zinnen zoals McDonald's "I'm Lovin' It".

Kleuren: Unieke kleurcombinaties zoals het Tiffany-blauw.

Geluiden: Herkenbare deuntjes of jingles, zoals de Intel-bell.

Een merk moet onderscheidend zijn en niet te beschrijvend. Dit betekent dat het niet simpelweg een beschrijvende term mag zijn voor de waren of diensten waarvoor het wordt aangevraagd.

Een merk registreer je voor specifieke waren en/of diensten. Dit betekent dat het merk alleen wordt beschermd voor die waren of diensten, of waren of diensten die daaraan soortgelijk zijn.

Een merk wordt verkregen door het te registreren bij een merkenregister voor een specifiek territorium, zoals een land, de Benelux of de Europese Unie. Nadat het registratieproces is doorlopen, heeft de merkhouder het exclusieve recht verkregen om het merk te gebruiken voor de waren of diensten waarvoor het is geregistreerd binnen dat specifieke territorium.

Duur van merkbescherming

Een merkregistratie wordt in beginsel verleend voor een periode van 10 jaar, doch deze termijn kan steeds met perioden van 10 jaar worden verlengd. Door consequent de merkregistratie te verlengen, is de geldigheidsduur daarvan in feite oneindig, op voorwaarde dat de vereiste taxen worden voldaan.

Het actieve gebruik van het merk is echter essentieel. Een periode van vijf opeenvolgende jaren waarin het merk niet wordt gebruikt, kan leiden tot de vervallenverklaring ervan. Deze verklaring kan betrekking hebben op het gehele merk of op specifieke (categorieën van) waren/diensten waarvoor het is geregistreerd.

Kracht van een sterk merk

Het merkenrecht geeft merkhouders het exclusieve recht om hun merk te gebruiken voor de goederen of diensten waarvoor het is geregistreerd. Een sterk merk kan een aanzienlijke impact hebben op het succes van een onderneming. Het kan loyaliteit bij consumenten opbouwen, geloofwaardigheid opbouwen, prijsdifferentiatie mogelijk maken en zelfs een emotionele band met de consument creëren. Een goed beheerd merk kan zelfs een waardevol bedrijfsmiddel worden, vaak een van de meest waardevolle activa van een onderneming.

Voordat een merk wordt geregistreerd, is het essentieel om te onderzoeken of het merk geschikt is om als zodanig te dienen en beschikbaar is. Dit houdt in dat er geen andere ondernemingen of personen zijn die een identiek of soortgelijk merk hebben geregistreerd voor dezelfde waren en diensten. Dit voorkomt mogelijke conflicten en juridische problemen in de toekomst, en zorgt ervoor dat het merk effectief kan worden beschermd en gebruikt in de relevante markt.

Mocht u nog vragen hebben over merk- of modelrechten, of mocht u hulp nodig hebben bij het aanvragen van merk- en/of modelregistraties, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons deskundige team staat graag klaar om u verder te helpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief