Nieuws

Geen verbod op private equity in de zorg

Gepubliceerd op 10 mrt 2025

Onze mensen

Geen verbod op private equity in de zorg

Minister Agema informeerde op 5 maart jl. de Tweede Kamer (nogmaals) dat zij private equity in de zorg niet zal verbieden (zie Kamerbrief). Agema reageert hiermee op de motie die de Tweede Kamer eind vorig jaar heeft aangenomen om private equity juist te verbieden.

Ook voorganger Conny Helder was geen voorstander van een verbod (zie ons eerdere artikel): En vorig jaar al liet Agema aan de Tweede Kamer weten daar hetzelfde over te denken en niet in te willen zetten op een verbod, maar op (onder meer) voorwaarden voor winstuitkering.

Vier redenen tegen een verbod

Agema geeft vier redenen om geen verbod in te stellen:

  1. Een verbod heeft een te grote negatieve impact op de toegankelijkheid en continuïteit van zorg. Aanbieders kunnen omvallen, slecht bereikbaar worden of langere wachtlijsten krijgen.
  2. Een verbod beperkt de mogelijkheden voor investeringen, die nodig zijn om de zorg ook in de toekomst in de benen te houden bijvoorbeeld in innovaties die een onbeheersbaar arbeidsmarkttekort kunnen afwenden.
  3. Een verbod zou de voorgekomen excessen niet hebben voorkomen omdat dit veelal andere commerciële investeerders betroffen of gewone zorgaanbieders.
  4. Een verbod op private equity is, juridisch zeer kwetsbaar met grote (financiële) risico’s voor de overheid tot gevolg.

Gerichte aanpak

In plaats van een verbod op private equity of een algeheel winstuitkeringsverbod kiest Agema voor een gerichte aanpak tegen personen of partijen die hun eigen financiële belangen voorop zetten.

Hiervoor neemt Agema de volgende maatregelen:

  1. het wetsvoorstel voor de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz). In de Wibz zijn onder meer voorwaarden aan winstuitkering gesteld, ook voor onderaannemers in de zorg en jeugdhulp. (zie ook onze recente Q&A over de Wibz).
  2. de NZa de bevoegdheden geven om in de zorgspecifieke fusietoets inhoudelijker te kunnen toetsen. Dit zal zitten op de kwaliteit van zorg, rechtmatig gedrag met betrekking tot de Wmg en de continuïteit van zorg (zie ook deze Kamerbrief).
  3. het monitoren van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van financiering van zorg waaronder door private equity partijen en andere investeerders, onder meer via de openbare jaarverantwoording. Ook verkent de minister verkent de mogelijkheid om een onderdeel over de financieringsvorm aan de jaarverantwoording toe te voegen.

Vanzelfsprekend volgen wij het wetgevingsproces op de voet. Wij houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen via onze website en op LinkedIn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief