Nieuws

WHOA ALERT!

Gepubliceerd op 31 okt. 2024

I Stock 468044606

Is het mogelijk om bij een WHOA-akkoord financiers te dwingen eerder toegezegde financiering te verstrekken onder gewijzigde voorwaarden?

Nee, dat kan niet, aldus het oordeel van de Hoge Raad op 25 oktober jl. Een akkoord in de zin van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) kan de rechten van schuldeisers beperken, maar niet hun verplichtingen wijzigen. De vraag die voorlag, was of een financier door homologatie van een akkoord kan worden verplicht om nog niet benutte kredietruimte aan de schuldenaar ter beschikking te stellen onder voorwaarden die in het nadeel van de financier afwijken van de bestaande financieringsovereenkomst.

De WHOA

De WHOA is sinds 1 januari 2021 van kracht en biedt levensvatbare bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren de mogelijkheid om door middel van een onderhands akkoord hun schulden te herstructureren. Het doel van een WHOA-akkoord is om schuldeisers te bewegen af te zien van een deel van hun rechten. De schuldenaar heeft daarbij de vrijheid om schuldeisers in verschillende klassen een verschillende aanbieding te doen. Zo’n akkoord komt echter alleen tot stand als een voldoende aantal schuldeisers van tenminste één klasse instemt en moet bovendien door de rechtbank worden goedgekeurd. Deze goedkeuring dient mede om de belangen te beschermen van schuldeisers die tegen het akkoord hebben gestemd, zodat oneerlijke of onwettige afspraken worden voorkomen. Zodra de rechtbank het akkoord goedkeurt (‘homologeert’), zijn ook de schuldeisers die tegen hebben gestemd daaraan gebonden.

Hoge Raad

In eerste aanleg liep de procedure bij de rechtbank Rotterdam. In haar vonnis oordeelde de rechtbank Rotterdam dat de WHOA toestaat dat een financier kan worden gedwongen om bij een bestaande financieringsovereenkomst toekomstige financiering te verstrekken, maar onder gewijzigde voorwaarden. In de literatuur werd echter gediscussieerd of de wet de ruimte biedt om voorwaarden waartegen bestaande verplichtingen (bijvoorbeeld op grond van een financieringsovereenkomst) ter beschikking worden gesteld, kunnen worden gewijzigd ten nadele van de schuldeiser. De wet biedt namelijk slechts de mogelijkheid om de rechten van schuldeisers gedwongen aan te passen.

Tegen dit vonnis heeft de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad de Hoge Raad verzocht om in het belang van de wet een uitspraak hierover te doen. De Hoge Raad heeft hierover uitspraak gedaan en oordeelt dat de WHOA geen grondslag biedt om door een dwangakkoord (lees: een gehomologeerd akkoord) aan financiers de verplichting op te leggen om nieuw krediet te verstrekken of een bestaande krediettoezegging na te komen onder gewijzigde voorwaarden.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.

Wij houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van de WHOA.

Onze mensen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief