Nieuws

Spanish Fly lijkt te veel op Fly London

Gepubliceerd op 14 jul. 2022

Chris curry N4 AFGRPZ Gk4 unsplash
Met een geldig merkrecht is het mogelijk om bezwaar te maken tegen latere merkaanvragen, die – kortgezegd – te veel lijken op uw oudere merk. Het maken van bezwaar tegen een latere merkaanvraag op basis van een ouder merk, wordt ook wel oppositie genoemd. De Engelse schoenfabrikant Fly London, heeft oppositie ingesteld tegen de latere Benelux-merkaanvraag van het Nederlandse kledingbedrijf genaamd Spanish Fly.

De argumenten

Fly London heeft oppositie ingesteld tegen de merkaanvraag van Spanish Fly omdat zij van mening is dat de merkaanvraag van Spanish Fly te veel op haar oudere Europese merk lijkt. Dit omdat beide tekens het woord “FLY” en een langwerpig insect bevatten: Daarnaast is het merk van Fly London ingeschreven voor kledingstukken en heeft ook Spanish Fly haar merk aangevraagd voor – u raadt het al – kledingstukken. Spanish Fly wijst op de duidelijk waarneembare verschillen tussen beide insecten. Daarnaast geeft Spanish Fly aan dat er geen enkele overeenstemming is tussen de Engelse hoofdstad en het land Spanje.

Beslissing

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) oordeelt dat beide tekens het woord FLY bevatten en dat dit woord zal worden opgevat als het zelfstandige naamwoord “vlieg”. Dit mede gelet op de centraal geplaatste afbeelding van een insect, ongeacht of dit door de consument meteen als een vlieg zal worden herkend. Ook zal het woord FLY in beide tekens op dezelfde manier worden uitgesproken, hetgeen maakt dat beide tekens in een zekere mate overeenstemmend zijn. Doordat de tekens in zekere mate overeenstemmen en daarnaast beide worden gebruikt voor identieke waren (kleding), oordeelt het BOIP dat het publiek kan menen dat kleding met daarop het teken van Spanish Fly, afkomstig is van Fly London of van een economisch aan Fly London verbonden onderneming, waardoor er sprake is van gevaar voor verwarring. Fly London heeft dus met haar merk, de merkaanvraag van Spanish Fly met succes weten te voorkomen. Geïnteresseerd in het aanvragen van een merk? Lees hier meer of neem direct contact op met Daan Breuking.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief