Nieuws
Per 1 januari 2025: uitbreiding Wtza-vergunningplicht en verlichting verantwoordingsregime
Gepubliceerd op 19 nov 2024
Onze mensen

Met ingang van het nieuwe jaar gaan twee wetswijzigingen in: de vergunningplicht onder de Wtza wordt uitgebreid en er komt een lichter verantwoordingsregime voor micro-zorgaanbieders.
Uitbreiding vergunningplicht
Alle zorgaanbieders die Zvw- of Wlz-zorg verlenen moeten per 1 januari 2025 over een vergunning beschikken, ongeacht het aantal zorgverleners. De grens van tien zorgverleners wordt voor deze categorie zorgaanbieders dus losgelaten. Voor aanbieders van medisch specialistische zorg geldt deze getalsgrens niet.
Uitgezonderd blijven solisten (zonder rechtspersoonlijkheid). Alleen 'instellingen' zijn vergunningplichtig, waaronder ook rechtspersonen (zoals besloten vennootschappen).
Bestaande zorgaanbieders die niet eerder vergunningplichtig waren, krijgen kosteloos een vergunning van rechtswege. Nieuwe zorgaanbieders moeten een vergunning aanvragen. Zie ook dit artikel.
Verantwoordingsregime micro-zorgaanbieders
Met ingang van 1 januari 2025 gaat een lichter verantwoordingsregime gelden voor micro-zorgaanbieders. Zorgaanbieders vallen in deze categorie als zij in twee opeenvolgende boekjaren aan minimaal twee van de drie volgende eisen voldoen:
a. een balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
b. een netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
c. maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers (bijv. waarnemers) worden niet meegeteld)
De lichtere maatschappelijke verantwoording houdt in dat een micro-zorgaanbieder beperkte gegevens hoeft aan te leveren en een aantal vrijstellingen krijgt. Welke precieze gegevens worden opgevraagd, wordt nog uitgewerkt. Zie ook dit artikel.
Verhoging getalsgrens voor intern toezicht?
Het staat nog niet vast of, en zo ja, wanneer de grens voor intern toezicht wordt verhoogd van 25 naar 50 zorgverleners. De verhoging van de grens van 25 naar 50 zorgverleners is tot op heden nog enkel als beleidsvoornemen geuit door voormalig minister Conny Helder in haar brief van 20 juni 2024 aan de Tweede Kamer. Overigens zijn er wel signalen uit het veld dat de grens medio 2025 wordt doorgevoerd. Het lijkt dus wel waarschijnlijk dat deze verhoging er gaat komen, ondanks de onduidelijkheid over (het moment van) de formalisering daarvan.
Er is geen verhoging beoogd van de grens van 10 zorgverleners die geldt voor instellingen waar cliënten gedurende ten minste een etmaal verblijven of die zorg (doen) verlenen waarbij sprake is van medisch specialistische zorg, persoonlijke verzorging, begeleiding of verpleging. Onder het eerdere Wtzi-regime moesten diverse instellingen al bij twee zorgverleners een interne toezichthouder hebben. Met de komst van de Wtza is deze grens al verhoogd. Ook de grote gevolgen voor patiënten bij niet afdoende kwaliteit van deze vormen van zorg was voor de voormalig minister reden om de huidige omvangsgrens te behouden.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.