Nieuws
Horeca in zwaar weer: kansen, plichten en no-go’s (3/3)
Gepubliceerd op 6 feb 2025
Onze mensen

De kranten staan er de afgelopen weken vol van: horecafaillissementen. Banken en verzekeraars verwachten een toename van het aantal horecafaillissementen in de komende jaren. Met name de stijgende kosten, personeelstekorten en de toenemende concurrentie zetten de horecasector onder druk.
De horecabranche bevindt zich in zwaar weer, reden voor een driedelige blogreeks met handige tips en tricks van onze insolventie- en herstructureringsspecialisten. In deze reeks verschijnen:
- Horeca in zwaar weer: wat kunt u doen als ondernemer? (verschenen op 23 januari 2025)
- Horeca in zwaar weer: wat zijn uw plichten als ondernemer? (verschenen op 30 januari 2025)
- Horeca in zwaar weer: wat kunt u beter niet doen als ondernemer?
Horeca in zwaar weer: wat kunt u beter niet doen als ondernemer?
In de derde bijdrage in deze blogreeks: wat kunt u beter niet doen als ondernemer in periode van (financiële) stress?
Doe geen selectieve betalingen
In zwaar weer overstijgen de schulden vaak de baten. U staat voor een keuze: welke schulden betaalt u en welke niet? De hoofdregel is dat u zelf mag bepalen wie u wil en in welke volgorde u wil. Aan die zogeheten betaalautonomie zitten echter wel grenzen. Zo staat het u niet vrij om niet-opeisbare schulden te betalen in tijden van zwaar weer, terwijl opeisbare schulden niet worden betaald. Bovendien staat het u in beginsel niet vrij betalingen aan uzelf, familie, vrienden of gelieerde partijen te doen. ‘In beginsel’, omdat dergelijke betalingen wel kunnen worden gerechtvaardigd door een bijzondere omstandigheid.
Ga geen nieuwe verplichtingen aan waarvan u weet dat de onderneming die niet kan nakomen
Het staat u niet vrij namens de onderneming overeenkomsten aan te gaan terwijl u weet of redelijkerwijs kan verwachten dat de onderneming niet of niet binnen een redelijke termijn aan de verplichtingen uit die overeenkomst kan voldoen. Doet u dat toch en kan de onderneming de verplichtingen uit de overeenkomst inderdaad niet nakomen, dan loopt u het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor de schade. Het is in tijden van zwaar weer dus belangrijk om telkens bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst, de vraag te stellen of de verplichtingen wel kunnen worden nagekomen. Het vastleggen van de overwegingen kan daarbij (en ook achteraf) helpen.
Hanteer geen radiostilte
Een goede klant is een klant die op tijd betaalt. Dit geldt ook voor u. De wet van de communicerende vaten werkt in twee richtingen. Een goede ondernemer informeert zijn schuldeisers dan ook tijdig in het geval hij de facturen niet kan voldoen. Het wachten op een reactie of betalingsherinnering van de schuldeiser is niet bevorderlijk voor de band tussen partijen en kan ertoe leiden dat toekomstige leveringen worden opgeschort. Dit kan (mogelijk) leiden tot problemen in de exploitatie. Vaak blijkt een schuldeiser bereid te zijn om tot een regeling te komen wanneer hij tijdig wordt geïnformeerd. Door proactief te informeren, koopt u in die zin dus ook tijd.
In het licht van het voorgaande is het ook relevant om uw werknemers te informeren over de financiële toestand. Enerzijds valt de verdiencapaciteit van uw onderneming (mogelijk) weg wanneer werknemers vertrekken, omdat zij niet worden betaald. Anderzijds ligt de aanvraag van een faillissement door een werknemer op de loer, vanwege het uitblijven van loonbetalingen.
Let op met persoonlijke garantstellingen
In een periode van zwaar weer, is het begrijpelijk dat u als ondernemer op zoek gaat naar (aanvullende) financiering om gaten te kunnen dichten. Dikwijls eist een financier dat u zich als DGA persoonlijk garant stelt voor de (terug)betaling van deze financiering, voor het geval dat de onderneming haar betalingsverplichting niet meer kan nakomen. In de praktijk blijkt met enige regelmaat dat deze financiering niet voldoende is om de onderneming te redden en valt het doek – soms al na een paar maanden – alsnog. De financier wendt zich dan direct tot u, met als gevolg dat u persoonlijk en mogelijk ook uw partner aansprakelijk zijn voor (terug)betaling van deze schuld. Bedenk dus goed of u deze voorwaarde accepteert, voordat u ingaat op het financieringsaanbod. Is een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan zitten er vaak juridische consequenties aan vast. Het is dan raadzaam om een aanbod – voorafgaand aan ondertekening – voor te leggen aan een jurist.
Tot slot
Er zijn nog (veel) meer acties denkbaar die u als ondernemer in perioden van (financiële) stress beter achterwege kunt laten. Het is dan ook raadzaam om tijdig advies in te winnen, Mocht het niet goed aflopen met uw onderneming, dan zijn in ieder geval de risico’s voor persoonlijke aansprakelijkheid beperkt. Wij kunnen u telkens helpen met het maken van bepaalde keuzes.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?



Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.