Nieuws

De economie in zwaar weer: herziening bouwplannen Jaarbeurs

Gepubliceerd op 15 nov. 2022

I Stock 1416603103
De advocaten van team Utrecht van Holla legal & tax schrijven elke dinsdag een artikel in de reeks “De economie in zwaar weer”. Zij zullen ingaan op diverse juridische vraagstukken die kunnen spelen bij ondernemingen die in ‘zwaar weer’ verkeren. Echter, het is altijd goed om al in een eerder stadium bewust te zijn van de (on)mogelijkheden. Dit voordat het te laat is!Onlangs zag de Jaarbeurs zich genoodzaakt haar in 2019 groots aangekondigde bouwplannen ingrijpend te herzien. Hoe komt dat en hoe verder? Dat beantwoorden wij in dit artikel.

Hoe komt dat?

De rigoureuze herontwikkeling van het stationsgebied in Utrecht is al jaren gaande. Ons kantoor Creative Valley, dat in 2019 is opgeleverd, is daar een prachtig voorbeeld van. Een ander groot onderdeel van de herontwikkeling zijn de bouwplannen van de Jaarbeurs. De oorspronkelijke bedoeling was de transformatie van een centraal hallencomplex, naar een hybride omgeving met hallen én duizenden woningen. De huidige economische situatie heeft er echter toe geleid dat de oorspronkelijke bouwplannen financieel niet meer haalbaar zijn. Oorzaken: inflatie, energieprijzen en stijgende bouw- en financieringskosten. Om met haar eigen woorden te spreken: ‘De Jaarbeurs herijkt haar bouwplannen’. Ten gevolge van deze ‘herijking’ sneuvelen het groene (dak)park en een inpandige logistieke straat. Dergelijke substantiële wijzigingen van bouwplannen vanwege stijgende prijzen komen wij overal in het land tegen. Zo werd de bouw van een dependance van het conservatorium aan de Zuidas volledig uitgesteld en wordt de realisatie van zonneparken gefrustreerd door aanmerkelijk hogere bouwkosten.

Hoe nu verder?

Voor de woningzoekende Utrechter schrijft de Jaarbeurs echter geruststellende woorden. De focus wordt namelijk verlegd naar de noordzijde van de Jaarbeursboulevard. Daar moet de nieuwe stadswijk Beurskwartier verrijzen: 3.000 nieuwe woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 mensen. Dat zijn althans de plannen. Het bestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Beurskwartier 1’, waarin het Beurskwartier planologisch wordt geregeld, is namelijk nog niet onherroepelijk. Dat wil zeggen dat er partijen zijn die beroep hebben ingesteld tegen dat bestemmingsplan en dat de hoogste bestuursrechter daarover nog geen oordeel heeft geveld. In het slechtste geval gaat dus ook nog een streep door de plannen voor het Beurskwartier. Het oordeel van de bestuursrechter kan overigens nog wel even duren. Het bestemmingsplan is in november 2021 vastgesteld en procedures bij de hoogste bestuursrechter duren tegenwoordig vaak minimaal 1,5 jaar. Natuurlijk sluiten wij af met een positieve noot: de prachtige plannen voor het Smakkelaarspark, pal naast Centraal Station, worden doorgezet. Eind oktober schreef de ontwikkelaar dat hij verwacht dat de bouw in de tweede helft van 2023 toch écht kan beginnen. Meer weten over (ver)bouwen, bouwkostenstijgingen en bestemmingsplannen en hoe dat juridisch zit? Laat het vooral weten, het team van Holla Legal & Tax in Utrecht staat voor je klaar.

Interessante artikelen voor u

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief