Salarisvermindering voetballers

Salarisvermindering voetballers bij coronacrisis

Ook de voetbalwereld wordt hard geraakt door het coronavirus. De Nederlandse competities liggen in ieder geval stil tot 1 juni vanwege de coronacrisis en de kans bestaat dat de competitie – net als het amateurvoetbal – helemaal niet wordt afgespeeld. In andere veel Europese landen zijn de competities ook stilgelegd.  Het stilleggen van de competities heeft vanzelfsprekend grote financiële gevolgen voor de clubs en sommige clubs gaan over tot salarisvermindering van de spelers.

De spelers van Borussia Mönchengladbach hebben de primeur: zij hebben aangegeven dat zij een belangrijk deel van hun salaris zullen inleveren zodat voorkomen kan worden dat de ‘gewone’ werknemers van de club niet doorbetaald krijgen. Ook de trainers en directie hebben zich bij de actie aangesloten.

Bij andere clubs wordt het salaris ook ingeleverd, hoewel niet altijd even vrijwillig. In Schotland heeft voetbalclub Heart of Midlothian besloten de salarissen van de spelers, technische staf en overig personeel met ingang van april te halveren. Na een aanvankelijke ophef gaan de spelers en de staf van FC Barcelona maar liefst 70% van hun salaris inleveren zolang de coronacrisis speelt. Ook de spelers van Juventus accepteren een salarisverlaging, en zo zijn er nog meer internationale clubs die volgen. Daarnaast heeft de Zwitserse club FC Sion negen spelers ontslagen omdat zij niet op tijd hadden gereageerd op een voorstel tot salarisverlaging.

In het Nederlands voetbal zijn er nog geen clubs die tot een salarisvermindering hebben besloten. Juridisch gezien is het in Nederland ook zeker geen vanzelfsprekendheid dat het salaris ingeleverd moet worden: het salaris behoort tot de primaire arbeidsvoorwaarden en die kun je als werkgever in beginsel niet eenzijdig wijzigen. Als een club dit graag wil, zou de club hiervoor bijvoorbeeld wel goedkeuring kunnen vragen aan de spelers. Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS, noemt hetgeen bij FC Sion is gebeurd schandalig. Daarnaast geeft hij aan dat de spelersvakbond het inleveren van salaris alleen zou goedkeuren als het uit eigen initiatief van de spelers komt, maar dat men er wel voor moet waken dat het geen morele plicht wordt vanuit de maatschappij. Hij wil de voetballers geen druk opleggen, zij zijn immers niet de schuldigen.

 “Clubs hebben gewoon contractuele verplichtingen en het is echt niet zo dat alle voetballers contracten hebben als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Als je kijkt naar de salarissen van spelers in de eerste divisie bijvoorbeeld, dan gaat het echt maar om een paar duizend euro”,  aldus Levchenko.

Of spelers in het Nederlandse voetbal bereid zijn salaris in te leveren is op dit moment nog niet bekend. Wel worden een aantal aflopende contracten niet verlengd en wordt een optie op verlenging van het contract door de club niet gelicht. Zo hebben diverse clubs al verschillende contracten formeel opgezegd. Het is duidelijk dat ook het Nederlandse voetbal wordt geraakt door het coronavirus.