Nieuws

Poppetje gezien, kastje dicht: faillissement voor Funko Popsverkoper in Utrecht

Gepubliceerd op 17 mei 2024

Onze mensen

Toy store 1

Afgelopen dinsdag failleerden de rechtspersonen achter Back To The Toys.

Back To The Toys verkocht Funko Pops in winkels in Breda en Utrecht en via de webshop. Funko Pops zijn plastic figuren herkenbaar aan het grote hoofd, zwarte opvallende ogen en een klein lijf. Vaak zijn het poppen van bekende personages uit (onder meer) Disneyfilms, Harry Potterfilms, Pokemon of Star Wars.

De winkel in Utrecht opende in september 2023 en is sindsdien gevestigd aan de Steenweg, maar is momenteel (alweer) gesloten door het faillissement. Voor de verzamelaars een teleurstelling. Met name voor de verzamelaars die al hadden aanbetaald, maar de pop(pen) nog niet hadden ontvangen.

Aanbetalingen?

Deze klanten kunnen zich melden bij de curator. De aanbetaling kwalificeert op grond van de Faillissementswet dan nog slechts als een vordering in het faillissement. Deze vordering kan worden ingediend in het faillissement. Het is raadzaam om de onderliggende stukken waaruit de aanbetaling blijkt mee te sturen.

Artikel 110 van de Faillissementswet schrijft over de indiening bij de curator namelijk het volgende:

“De indiening der schuldvorderingen geschiedt bij de curator door de overlegging ener rekening of andere schriftelijke verklaring, aangevende de aard en het bedrag der vordering, vergezeld van de bewijsstukken of een afschrift daarvan, en van een opgave, of op voorrecht, pand, hypotheek of retentierecht aanspraak wordt gemaakt.”

De aanbetaalde poppen kunnen zij naar alle waarschijnlijkheid niet meer tegemoet zien. Op grond van artikel 35 van de Faillissementswet kan de curator vanaf datum faillissement namelijk niet meer leveren aan deze klanten. De aanbetalende consument, komt er dus weinig rooskleurig vanaf.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief