Nieuws

Goed IE-management: 3 tips

Gepubliceerd op 14 dec. 2022

Onze mensen

Light bulb 4514505 1920
Intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) bepalen een aanzienlijk deel van de waarde van een onderneming. Zo wordt geschat dat de merkrechten van Google ongeveer 107 miljard euro waard zijn. Het octrooi dat ziet op de bluetooth technologie, wordt geschat meer dan een miljard euro waard te zijn.

Goed IE-management

Ondanks de grote waarde die intellectuele eigendomsrechten vertegenwoordigen, komt het vaak voor dat er binnen een onderneming niet wordt nagedacht over het op een juiste manier managen van intellectuele eigendomsrechten. De praktijk leert dat het merendeel van de ondernemingen vaak geen duidelijke strategie heeft voor het beheer van de intellectuele eigendomsrechten; de intellectuele eigendomsrechten ‘hangen’ in de werkmaatschappij of het is helemaal onduidelijk waar de intellectuele eigendomsrechten precies zijn ‘neergeslagen’. Dit kan juist in economisch zware tijden relevant zijn. Dat er binnen een onderneming niet (goed) is nagedacht over het IE-management kan namelijk voor problemen zorgen wanneer de betreffende onderneming failliet wordt verklaard; de intellectuele eigendomsrechten vallen in de boedel en de curator zal ze veelal verkopen aan de hoogste bieder. Met andere woorden, er gaat waarde verloren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om dit te voorkomen en de kans op een succesvolle doorstart of verkoop te vergroten. Drie tips nu onze economie steeds meer in zwaar weer komt te verkeren:

Drie tips

  1. Maak een overzicht van alle intellectuele eigendomsrechten binnen uw bedrijf en waar deze zich bevinden. Dit zorgt voor duidelijkheid en is nodig voor tip 2 en tip 3.
  2. Evalueer welke intellectuele eigendomsrechten van belang/waarde zijn. Het betalen van instandhoudingskosten voor overbodige intellectuele eigendomsrechten kan zo voorkomen worden. Intellectuele eigendomsrechten die niet worden gebruikt, kunnen daarnaast worden verkocht om zo geld aan te trekken.
  3. Zorg ervoor dat de relevante intellectuele eigendomsrechten in een aparte holding worden ondergebracht. Dit maakt in veel gevallen dat de intellectuele eigendomsrechten in geval van faillissement buiten de boedel vallen.
Holla assisteert u graag bij het opvolgen van deze tips. Heeft u vragen of wilt u nog meer informatie over het beschermen van uw intellectuele eigendomsrechten in zwaar weer? Neem contact op!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief