Nieuws

(Cor)vette Ferrari's

Gepubliceerd op 9 mrt. 2022

Onze mensen

Jannis lucas j Bm Nhft Lcr Y unsplash
Voor velen is het bezitten van een Ferrari de ultieme droom. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd vanwege de hoge aanschafprijs en onderhoudskosten die een dergelijke bolide met zich meebrengt. Om voor sommige de Ferrari-droom wat dichterbij te brengen bestaan er sinds jaar en dag kitcars. Een kitcar is een bouwpakketauto waarmee je (vaak) op of om de bestaande carrosserie van een al bestaande auto een auto met een ander uiterlijk bouwt. In dat geval kan je een auto op een Ferrari laten lijken. De officiële autopapieren veranderen niet mee en blijven uiteraard de oorspronkelijke specificaties van de auto aangeven. Vorig jaar heeft de rechter tweemaal een uitspraak gedaan in zaken die door Ferrari waren aangespannen tegen de verkopers van een kitcar. In het ene geval ging het om een Corvette C3 die is omgebouwd tot een ‘Ferrari Daytona’ en in het andere geval ging het om een Corvette C4 die is omgebouwd tot een ‘Ferrari 365 GTS4’. Naast dat de auto’s qua uiterlijk zoveel mogelijk op een Ferrari zijn gaan lijken waren op de auto’s ook de naam Ferrari en verschillende Ferrari logo’s aangebracht. Ferrari stelt in beide procedures dat er sprake is van (onder andere) inbreuk op de merkrechten en auteursrechten van Ferrari en eist daarom dat de verkoper die inbreuken moet staken. Daarnaast eist Ferrari dat de auto’s vernietigd dienen te worden.

Ferrarimerken

Ferrari is merkhouder van vele verschillende Ferrarimerken waaronder het woordmerk ‘Ferrari’ en het beeldmerk van het steigerende (Ferrari) paard. Deze Ferrarimerken zijn aangebracht op de kitcars. Op grond van het merkenrecht is niet toegestaan om (voor dezelfde waren) een teken in het economische verkeer te gebruiken wanneer het teken gelijk is aan een geregistreerd merk. In dit geval is het vrij duidelijk dat exact dezelfde tekens als de Ferrari merken zijn aangebracht op de kitcars. De rechter wijst de merkinbreuk dan ook toe.

Auteursrecht

Voor wat betreft het auteursrecht oordeelt de rechter anders. De rechter is weliswaar van mening dat de Ferrari’s voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen, maar vindt niet dat de originele Ferrari en de kitcar dusdanig overeenkomen dat er sprake is van eenzelfde totaalindruk. De rechter geeft in dat verband aan dat de globale stijl wel hetzelfde is, maar dat toch de verschillen het meest in het oog springen. Zo is de vorm van de kitcar wat lomper en verschillen de achterkant, kofferbank, interieur, afwerking, spiegels, bumperranden, velgen en wielkast dusdanig dat er volgens de rechter geen sprake is van eenzelfde totaalindruk. De auteursrechteninbreuk wordt dus afgewezen.

Kitcars niet vernietigd

De rechter besluit uiteindelijk dat er enkel sprake is van een merkinbreuk en dat de kitcars niet vernietigd hoeven te worden omdat de Ferrari merken verwijderd kunnen worden. Het is enigszins opmerkelijk dat de rechter tot de conclusie komt dat de kitcars, die enkel en alleen worden gemaakt om zoveel mogelijk op een Ferrari te lijken, blijkbaar niet genoeg op de originele Ferrari lijken dat het eenzelfde totaalindruk oplevert. Hieronder zijn de links naar de vonnissen van de rechter opgenomen. In de vonnissen zijn de afbeeldingen van de Ferrari’s en de kitcars opgenomen zodat u zelf kan beoordelen hoeveel de auto’s op elkaar lijken.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:6352 https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:6933

Interessante artikelen voor u

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief