Tax Alert: Aanpassing Arbovrijstelling WKR

Tax Alert: Aanpassing Arbovrijstelling WKR

Sinds 1 januari 2022 is er sprake van een aanpassing op de Arbovrijstelling binnen de Werkkostenregeling (“WKR”) . Arbo-voorzieningen kunnen nog slechts vrijgesteld vergoed worden door werkgevers, voor zover de kosten direct samenhangen met verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (“Arbowet”). Dit betekent dat werkgevers niet langer gebruik kunnen maken van de zogenaamde Arbovrijstelling binnen de WKR voor zover de kosten van een voorziening onvoldoende verband houden met verplichte Arbo-voorzieningen. Tot 1 januari jl. was het wel mogelijk om de kosten van niet-verplichte Arbo-voorzieningen belastingvrij te verstrekken.

Verplichte Arbo-voorzieningen die onder de aangepaste Uitvoeringsregeling loonbelasting wél vrijgesteld vergoed kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • een ergonomisch verantwoorde bureaustoel;
  • een bureau;
  • kunstverlichting;
  • een voetenbankje voor beeldschermwerk;
  • een beeldschermbril;
  • het kopen van een Corona(zelf)test (die de werknemer gebruikt ter voorkoming of beperking van de kans op besmetting van werknemers en derden met corona op arbeidsplaatsen van de werkgever).

Door de aanpassing op de Arbovrijstelling is deze niet meer van toepassing op bijvoorbeeld het generiek verstrekken van gezondheidschecks, stoelmassages, de stoppen-met-rokencursus of sportieve activiteiten.

Mocht u vragen hebben hierover, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze belastingadviseur Demi van Zantvoort.

Interessante artikelen voor u

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?