Nieuws
Werkgever aansprakelijk voor stoeipartij na bedrijfsfeest?
Gepubliceerd op 18 feb 2025
Onze mensen

Dat een werkgever aansprakelijk kan zijn voor schade van een werknemer die ontstaat tijdens de uitoefening van werkzaamheden is uitvoerig besproken in de Nederlandse rechtspraak. Hoe zit het echter met de aansprakelijkheid van een werkgever voor schade die een werknemer lijdt tijdens een bedrijfsfeest? De rechtbank Midden-Nederland heeft hier op 13 november 2024 uitspraak over gedaan.
Wat is er gebeurd?
De werkgever heeft een bedrijfsuitje georganiseerd om het 25-jarig jubileum van het bedrijf te vieren. Hiervoor is het personeel – ongeveer 20/25 mensen waaronder een zzp-er en een vakantiekracht – per Whatsapp-bericht uitgenodigd. Het personeel en de bestuurder van het bedrijf hebben tijdens het bedrijfsuitje een speurtocht gedaan. Na afloop daarvan heeft het bedrijfsuitje zich verplaatst naar een kantoorruimte van de zwager van de bestuurder. De werkgever heeft daar het eten en drinken voor iedereen verzorgd. De locatie van het feest ligt aan een haven. De tuin van de locatie grenst aan een kademuur waarlangs een lager liggende steiger ligt. Eerder op de avond waren er al personeelsleden het water van de haven ingegaan.
Na middernacht mengde een werknemer zich in een stoeipartij tussen twee collega's, waarbij de een de ander in het water probeerde te duwen. Eenzelfde soort stoeipartij had zich eerder op de avond ook al voorgedaan. Terwijl het personeel nog bijna volledig aanwezig was – behalve twee medewerkers onder de leeftijd van 18 – leidde de bestuurder drie medewerkers richting het water en duwde hen erin. Hierdoor vielen de werknemer en zijn collega's van de kademuur en kwamen zij op een lager liggende steiger terecht. De desbetreffende werknemer liep hierbij ernstige verwondingen op aan zijn linkerbeen en een liesbreuk. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Standpunten van partijen
De werknemer heeft zijn werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade als gevolg van het hem overkomen ongeval. De werknemer stelt dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij lijdt, omdat zij haar zorgplicht heeft geschonden. Daarnaast heeft de werknemer aan zijn vordering ten grondslag gelegd dat de werkgever jegens hem aansprakelijk is op grond van artikel 6:170 BW, omdat het ongeval is veroorzaakt door een fout van bestuurder die aan de werkgever moet worden toegerekend.
De verzekeraar van de werkgever betwist de aansprakelijkheid. Daarnaast doet de verzekeraar een beroep op eigen schuld van de werknemer in de zin van artikel 6:101 BW.
Het oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter stelt voorop dat een ongeval tijdens door de werkgever georganiseerde (ontspannende) activiteiten kan leiden tot aansprakelijkheid van de werkgever op grond van artikel 7:658 BW. Daarvoor is vereist dat die activiteiten zijn aan te merken als door de werknemer te verrichten werkzaamheden. Omdat nagenoeg het voltallige personeel aanwezig was bij het feest en de stoeipartij, het ging om de viering van een jubileum en omdat niet is gebleken dat het feest al voorbij was ten tijde van het ongeval, is er sprake van een voldoende band tussen het bedrijfsuitje en de door de werknemer te verrichten werkzaamheden.
De vervolgvraag is of de werkgever aan de op haar rustende zorgplicht heeft voldaan. Naar het oordeel van de kantonrechter is dit niet het geval. In dit bijzondere geval had de werkgever op eenvoudige wijze het ongeval kunnen voorkomen door adequaat toezicht. Er was niemand anders aanwezig om toezicht uit te oefenen dan de vertegenwoordigers van de werkgever. De bestuurder had als leidinggevende een voorbeeldfunctie en had in de gegeven situatie toezicht moeten houden en verantwoordelijkheid moeten tonen. Dit heeft hij echter nagelaten. De kantonrechter oordeelt dan ook dat de verzekeraar aansprakelijk is voor het ongeval en gehouden is de schade van werknemer te vergoeden.
Het beroep op eigen schuld van de werknemer faalt. Daarvan zou namelijk uitsluitend sprake kunnen zijn als het ongeval aan opzet of grove schuld van de werknemer te wijten zou zijn. Daarvan is volgens de kantonrechter geen sprake.
Deze uitspraak illustreert dat een werkgever ook tijdens een bedrijfsfeest buiten reguliere werktijden zodanige maatregelen moet treffen en aanwijzingen moet verstrekken om te voorkomen dat werknemers schade lijden.
Wilt u meer weten over letsel na een (arbeids)ongeval of over de verplichtingen van de werkgever? Neem contact op met onze collega Tara Nakshbande of schrijf u in voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates!
Holla legal & tax kan u bij het verhalen van uw letselschade in veel gevallen kosteloos bijstaan. Onze letselschade advocaten zullen u als slachtoffer zoveel mogelijk ontzorgen, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Informatie over wat wij voor u kunnen betekenen, hoe een letselschadezaak precies in zijn werk gaat en hoe het zit met de vergoeding van advocaatkosten, is te vinden op deze pagina.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.