Nieuws
Streep door beoogde vereenvoudiging psychologische beroepenstructuur
Gepubliceerd op 6 dec. 2024
Onze mensen
In mei 2024 schreven wij een blog over het conceptwetsvoorstel om de beroepenstructuur van de psychologische BIG-beroepen te vereenvoudigen. Destijds was de beoogde datum van inwerkingtreding van de nieuwe beroepenstructuur 1 januari 2026. Op 12 november 2024 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (‘de minister’) bekendgemaakt dat het conceptwetsvoorstel niet verder in procedure wordt gebracht: de nieuwe beroepenstructuur gaat niet door. Daarover in deze blog meer.
Achtergrond conceptwetsvoorstel wijziging Wet BIG
In 2020 hebben de beroepsverenigingen Nederlands Instituut van Psychologen (‘NIP’) en Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (‘NVP’) het voorstel tot vereenvoudiging van de beroepsstructuur in de psychologische zorg gedaan. De vorige minister had dat voorstel overgenomen en begin 2024 het conceptwetsvoorstel ter internetconsultatie gepubliceerd.
Het conceptwetsvoorstel hield onder meer in dat er één breed basisberoep voor de psychologische zorg in de Wet BIG zou komen: de gezondheidszorgpsycholoog-generalist (‘gz-psycholoog-generalist’). In dit nieuwe beroep zouden de gz-psycholoog en de Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (‘K&J-psycholoog’) worden samengevoegd. Daarnaast was het de bedoeling dat het huidige basisberoep van psychotherapeut en het specialisme van klinisch psycholoog in het nieuwe specialisme ‘klinisch psycholoog-psychotherapeut’ zouden worden samengebracht.
Intrekking conceptwetsvoorstel wijziging Wet BIG
In de Verzamelbrief Wet BIG van 12 november 2024 heeft de minister bekendgemaakt het conceptwetsvoorstel tot aanpassing van de Wet BIG in te trekken. In de brief heeft zij – in het kort – drie redenen voor haar besluit gegeven:
- De beoogde doelstellingen van het conceptwetsvoorstel (meer duidelijkheid voor patiënten en verwijzers door vermindering van titels en dubbelregistraties) zouden onvoldoende worden behaald.
- Er is minder draagvlak in het veld dan verwacht.
- De zorgkosten in de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg stijgen met dit voorstel naar verwachting met 12 tot 20 miljoen per jaar. Dit komt onder meer door de samenvoeging van beroepen en de verwachte hogere inschaling in salaris van de K&J-psychologen en psychotherapeuten.
Deze argumenten heeft de minister gebaseerd op het rapport ‘Analyse van de internetconsultatie over de wijziging van de Wet BIG’ (KPMG, juli 2024). De minister heeft verder aangegeven dat de afspraak uit het Integraal Zorgakkoord (‘IZA’) om de beroepen- en opleidingsstructuur te vereenvoudigen op een andere manier zal worden ingevuld. De minister heeft echter niet toegelicht op welke wijze invulling zal worden gegeven aan deze afspraak.
Reactie van de beroepsverenigingen
Het NIP en de NVP hebben op 20 november 2024 een gezamenlijke reactie naar buiten gebracht. Zij hebben aangegeven dat het besluit van de minister hen heeft overvallen. De beroepsverenigingen betreuren het dat K&J-psychologen opnieuw niet worden opgenomen in de Wet BIG en dat psychotherapeuten niet de erkenning als specialist krijgen. De constateringen van de minister zijn volgens het NIP en het NVP niet valide. Verder roepen de beroepsverenigingen de Tweede Kamer op om een overgangsregeling in te stellen voor alle huidige K&J-psychologen NIP (in opleiding), op basis waarvan zij zich kunnen registreren als gz-psycholoog, zodat zij alsnog op korte termijn als BIG-geregistreerd regiebehandelaar met kinderen én jongvolwassenen aan de slag kunnen.
Hoe nu verder?
Het besluit van de minister heeft in de praktijk veel teweeggebracht. Het NIP heeft in een vervolgbericht aangegeven dat dat er op dit moment gesprekken lopen met de hoofdopleiders van de gz-opleiding en dat zij input hebben geleverd voor de Kamervragen die in een commissiebrief aan de minister gesteld zullen worden. We houden de ontwikkelingen in de gaten!
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.