Nieuws

Hulp bij terugvorderen Wmo-kosten voor gemeenten (Wmo-regres)

Gepubliceerd op 19 nov. 2021

SP2018 Holla 19 Hi Res
Gemeenten worden onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) geconfronteerd met veel aanvragen voor voorzieningen. Een deel van de aanvragen is afkomstig van letselschadeslachtoffers. De kosten die de gemeente in dat kader maakt, zijn veelal verhaalbaar op (de verzekeraar van) de aansprakelijke partij. Holla legal & tax helpt ontzorgt gemeenten door hulp te bieden bij het terugvorderen van Wmo-kosten. Waarom actie ondernemen? Op 21 juni 2021 heeft minister Hugo de Jonge - in navolging op de VNG - gemeenten geadviseerd om een contract te sluiten met een in aansprakelijkheidsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor om het terugvorderen van Wmo-kosten te organiseren. Sinds 1 januari 2019 is het namelijk aan gemeenten zelf om regres te nemen op de aansprakelijke partij. In de praktijk wordt echter weinig gebruik gemaakt van dit regresrecht. Dit is zonde, nu hiermee de financiële last bij de gemeente blijft liggen.

Wat kunnen wij voor uw gemeente betekenen?

  • Beperking van de Wmo-last: wij vorderen door uw gemeente gemaakte Wmo-kosten terug van de aansprakelijke partijen (veelal verzekeraars).
  • Baten overtreffen de lasten: de juridische kosten van regres zijn onder omstandigheden verhaalbaar. Bovendien zullen de terug te vorderen bedragen deze kosten veelal overstijgen.
  • Ontzorging door eenvoudig proces: aan de hand van ons regresformulier wordt de noodzakelijke informatie bij de betrokken inwoner ingewonnen. Wij ontzorgen vervolgens de gemeente in het nemen van regres.
Bekijk hier onze flyer: Ontzorging WMO-regres door Holla legal & tax

Interessante artikelen voor u

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief