Eenzijdig ongeval, toch vergoeding?

Ook als iemand een verkeersongeval overkomt waarbij geen andere voertuigen betrokken zijn, kan deze persoon recht hebben op vergoeding van zijn of haar letselschade.

Zo wordt letselschade ook vergoed vanuit een schade inzittendenverzekering (SVI). Indien deze verzekering dus (naast de verplichte WAM-verzekering) voor het betrokken voertuig is afgesloten, dient de eigen verzekeraar de letselschade van de inzittenden te vergoeden. De bestuurder van het voertuig valt daar dus ook onder. Hoe ver die vergoeding gaat, is afhankelijk van de polisvoorwaarden. In de meeste gevallen kan het slachtoffer ook bij schadevergoeding uit de SVI kosteloos een letselschadeadvocaat inschakelen. Schadebegroting is immers complex en het is belangrijk dat het slachtoffer goed wordt voorgelicht.

Is het slachtoffer een bijrijder? Dan valt die schade dus ook onder de SVI. Maar ook als er geen SVI is afgesloten, wordt de schade van de bijrijder in de meeste gevallen gewoon vergoed door de verzekeraar van het voertuig. De bijrijder is namelijk een zogeheten ‘schuldeloze derde’. Zowel bij eenzijdige aanrijdingen als bij meerzijdige aanrijdingen (waarbij er al dan niet discussie bestaat over de aansprakelijkheid) kan de bijrijder de betrokken WAM-verzekeraar(s) aanspreken voor vergoeding van zijn schade.

Tot slot kan in sommige gevallen ook de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld voor een eenzijdig ongeval. Dat is bijvoorbeeld het geval als de weg in slechte staat verkeert en daardoor het ongeval is ontstaan. Denk ook aan gevallen waarin obstakels, versmallingen of andere objecten niet goed gemarkeerd zijn.

Kortom, ook bij een eenzijdig ongeval kan een slachtoffer recht hebben op schadevergoeding.

Interessante artikelen voor u

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?