Nieuws

Dodelijke Mickey Mouse

Gepubliceerd op 30 apr. 2024

Onze mensen

I Stock 1433620771

Er komt een horror film aan met Mickey Mouse in de hoofdrol. Deze film genaamd ‘Mickey’s Mouse Trap’ zal voor zover bekend in 2024 in première gaan. De trailer is online te bekijken. Het bijzondere aan deze film is dat Mickey Mouse de hoofdrol heeft, maar dat deze film niet van Disney afkomstig is. Hoe zit dat?

Mickey Mouse

Mickey Mouse is gecreëerd door Walt Disney en maakte zijn debuut in 1928 in de korte animatiefilm ‘Steamboat Willie’. Vanaf het moment van creatie is Mickey Mouse daarmee een beschermd werk onder de auteurswet. Dat wil zeggen dat alleen Disney het recht heeft om afbeeldingen van Mickey Mouse te verveelvoudigen en openbaar te maken.

Mickey mouse

Auteursrecht

Het auteursrecht is geen oneindig durend recht en vervalt na een aantal jaren. Eigenlijk zouden de auteursrechten op Mickey Mouse vervallen 75 jaar na creatie (per 1 januari 2004). Disney vond dat geen goed idee en heeft in Washington lang gelobbyd om die termijn verlengd te krijgen. En met succes! In 1998 werd de Amerikaanse Copyright Act aangepast waardoor ook reeds bestaande werken een bescherming kregen tot 95 jaar na creatie. Deze Copyright Term Extension Act wordt ook wel de Mickey Mouse Protection Act genoemd.

Voor Mickey Mouse heeft dit tot gevolg dat de auteursrechten per 1 januari 2024 zijn vervallen en dat Mickey Mouse onderdeel is geworden van het publieke domein.

Vrij gebruik van Mickey Mouse?

Het is belangrijk om op te merken dat het hier gaat om de auteursrechten op de eerste Mickey Mouse uit ‘Steamboat Willie’ uit 1928. Door de jaren heen heeft Disney Mickey Mouse verder ontwikkeld en aangepast waardoor er ook op die aangepaste versies een eigen auteursrecht rust. Het is dus niet zomaar toegestaan om vanaf 1 januari 2024 iedere versie van Mickey Mouse te gebruiken.

Daarnaast is Mickey Mouse door Disney geregistreerd als (beeld)merk. Ook op die manier kan Disney handhaven tegen het gebruik van Mickey Mouse als merk. In tegenstelling tot auteursrechten kunnen merkrechten wel oneindig verlengd worden. Disney heeft dan ook aangegeven om waar zij kan het onrechtmatig gebruik van Mickey Mouse te voorkomen.

Wil jij ook Mickey Mouse of een ander (Disney)figuur gebruiken en twijfel je of dit mag. Neem dan contact met ons op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief