Rode kaart?

voetbal rode kaart

Waarom is Lozano geschorst en Huntelaar niet? 

Hirving Lozano (PSV) krijgt een rode kaart tegen SC Heerenveen vanwege zijn ‘slaande beweging’, maar Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) krijgt helemaal niets tegen PEC Zwolle. Menig voetbalkenner bestempelt de acties van beide spelers als gelijkwaardig en er ontstaat veel onbegrip over het meten met (meer dan) twee maten door de KNVB. Hoe kan dit en wat is de juridische achtergrond hiervan? Sportrechtadvocaat Jaimy Vanenburg legt het hieronder uit.

De casus

Lozano maakt in de wedstrijd tegen SC Heerenveen een ‘slaande beweging’ met zijn arm waarmee hij tegenspeler Woudenberg in het gezicht raakt. De scheidsrechter straft Lozano met een rode kaart. De tuchtcommissie van de KNVB heeft op grond van artikel 12 en artikel 22 van het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal de mogelijkheid om Lozano langer te schorsen. Lozano wordt vervolgens ook voor vier wedstrijden geschorst (waarvan één voorwaardelijk).[i] De vraag die rijst bij veel voetbalkenners en -liefhebbers is waarom de aanklager van de KNVB geen sanctie oplegt aan Huntelaar. Hij maakt immers tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle een soortgelijke ‘slaande beweging’ richting zijn tegenspeler Van Polen, maar deze actie blijft onbestraft.

Juridische basis

De juridische basis van het wel of niet kunnen aanvechten van beslissingen van de scheidsrechter is te vinden in Regel 5 van de Spelregels Veldvoetbal seizoen 2017 – 2018. Hierin staat: ‘de beslissingen van de scheidsrechter betreffende spelaangelegenheden, inclusief of een doelpunt al dan niet is gemaakt en de uitslag van de wedstrijd, zijn bindend. De beslissingen van de scheidsrechter en de overige wedstrijdofficials moeten te allen tijde worden gerespecteerd.’ Het uitgangspunt van de KNVB is dat een field-of-play beslissing (een beslissing van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd) zoveel mogelijk onaantastbaar dient te zijn. Dit leidt ertoe dat een beslissing van de scheidsrechter (vrijwel) altijd bindend is.

Hierdoor kun je door de scheidsrechter gegeven gele kaarten niet aanvechten.[ii] Hetzelfde principe geldt voor een incident tijdens een wedstrijd die door de scheidsrechter op dat moment wél wordt gezien, maar niet wordt bestraft. De scheidsrechter maakt dan bewust een afweging – al dan niet in een split second – of hij de actie van de betreffende speler wel of niet bestraft. De aanklager van de KNVB is niet bevoegd om – als de scheidsrechter de situatie al heeft beoordeeld – eigenhandig een speler in staat van beschuldiging stellen.[iii] Ook de tuchtcommissie kan de speler dan niet straffen.[iv]

De reglementen van de KNVB zijn grotendeels overgenomen van de reglementen van de Fédération Internationale de Football Association (‘FIFA’), de overkoepelende internationale voetbalbond. Nu de KNVB lid is van FIFA, is zij ook verplicht deze reglementen over te nemen waardoor de KNVB niet zomaar een eigen weg in kan slaan.

Conclusie

De slaande beweging van Huntelaar is door de scheidsrechter wél gezien, maar niet bestraft. Op grond van Regel 5 van de Spelregels Veldvoetbal seizoen 2017 – 2018 kan de aanklager van de KNVB niet eigenhandig actie ondernemen tegen de speler. Ook de tuchtcommissie kan dan geen schorsing opleggen. De KNVB kán Huntelaar simpelweg niet bestraffen.
Ondanks alle kritiek op deze regel van de KNVB is het zeer onwaarschijnlijk dat deze gewijzigd kan en mag worden. In ieder geval niet voordat de reglementen van FIFA worden aangepast. Tot die tijd zullen we het in ieder geval moeten doen met de beoordeling van de scheidsrechter en – steeds een beetje meer – met de beoordeling van de videoscheidsrechter. Ongetwijfeld, to be continued…

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over het artikel? Neem contact op met onze sportrechtadvocaat Jaimy Vanenburg.

 

[i] NB. Lozano en PSV hebben het schikkingsvoorstel, een schorsing van drie wedstrijden onvoorwaardelijk, van de aanklager van de KNVB in een eerder stadium afgewezen.

[ii] Zie ook het artikel ‘Schwalbe of geen schwalbe’, https://www.holla.nl/nieuwsbericht/schwalbe-of-geen-schwalbe-wat-kun-je-doen-tegen-een-onterecht-gegeven-gele-kaart/.

[iii] Artikel 9 en 10 van het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal in samenhang met Regel 5 van de Spelregels Veldvoetbal seizoen 2017 – 2018.

[iv] Artikel 12 van het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal.