Ondernemen 2.0

new tech

Juridische implicaties van New Tech op uw ondernemerschap

Illustratief voor wat New Tech is en het tempo waarop dat relevant wordt is een autorace door de Mojavewoestijn in Californië in 2004. Vijftien zelfrijdende robotvoertuigen zouden een spectaculaire race van 240 km afleggen. Het werd een fiasco. Drie auto’s haalden het startschot niet eens en de meeste anderen gingen vlak erna over de kop. De winnaar legde 12 kilometer af, voordat hij in een haarspeldbocht crashte.

Nu, 15 jaar later kijken we niet meer op van zelfrijdende auto’s. Wat we nu interessant vinden zijn vragen als wie is aansprakelijk bij een ongeluk? En mag de auto de bob zijn? De vraag is niet meer óf we te maken krijgen met de techniek, maar hoe we ermee om moeten gaan.

New Tech is breed en overal, waar je ook kijkt. In je zelfrijdende auto roep je politici op Twitter ter verantwoording, terwijl de boordcomputer aan de hand van de laatste filegegevens de snelste route naar de bank bepaalt, waar je te horen krijgt of het computeralgoritme heeft besloten jou wel of geen nieuwe financiering te geven. Als ondernemer of bedrijf kunnen nieuwe technologieën je helpen om transparanter te worden. Creatieve ondernemers vinden al toepassingen bij corporate governance-protocollen en aandeelhoudersvergaderingen.

Een ander voorbeeld is contracteren op de blockchain. Blockchain staat symbool voor transparantie (en fronsende wenkbrauwen en bitcoin grappen). Daar krijg je als ondernemer ongetwijfeld een keer mee te maken. Dat wil niet zeggen dat je de finesses van de blockchaintechniek moet begrijpen. Waar het om gaat is dat als je ermee geconfronteerd wordt, je realiseert welk doel de techniek dient. Het tijdperk van transparantie is aangebroken, dus we mogen – behalve blockchain – in de nabije toekomst wel meer technieken verwachten die het doel van een transparante totstandkoming van contracten bevordert. In het kielzog worden dan juridische elementen zoals de mededelingsplicht versus de onderzoeksplicht meegesleurd. Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe jurisprudentie. Als ik een gooi mag doen denk ik dat steeds zwaarder aan de onderzoekplicht wordt getild. Denk dan met name aan bevoegdheidskwesties. Onderzoek naar bevoegdheden in een transparante onderneming is eenvoudiger, zeker met de techniek van nu (handelsregister in je broekzak of appje naar bestuurder) dus mag aan de contractant die roept dat hij niet wist dat onbevoegd is gecontracteerd, een zwaardere onderzoeksplicht worden gesteld.

Als ik blockchain schrijf dan is iedereen het wel met mij eens zijn dat dat onder de noemer ‘New Tech’ valt. Maar wat onderscheidt New Tech van ontwikkelingen zoals e-mail? Wat maakt een ontwikkeling ‘New Tech’ en juridisch interessant? In juristenland kennen we het vereiste van schriftelijkheid. Niemand betwist nu nog dat mail daaraan voldoet. De natte handtekening is ouderwets. Maar dat is niet altijd zo geweest. Mail was ooit een ontwikkeling met predicaat New Tech en dat is veranderd door wijdverspreide acceptatie van het middel. Mail is verworden van een magische pop up van geclusterde pixels in tekstvorm tot een vertrouwde en erkende wijze van schriftelijk communiceren. Een van de belangrijkste ingrediënten voor acceptatie is transparantie; wat een boer niet kent dat eet-ie niet. En wat een mens niet doorziet, vertrouwt hij niet.

Krijg je als ondernemer te maken met nieuwe technologieën en weet je niet zo goed wat je ermee aan moet? Team New Tech van Holla Advocaten staat met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een hoge dosis creativiteit voor jou klaar om mee te denken.