Nieuws

New Tech old rules

Gepubliceerd op 16 okt. 2018

Pijl en boog
Van hype naar toepassing Nieuwe technologieën, zoals blockchain, smart contracts, artificial intelligence en crowdfunding zetten traditionele beroepen – bankiers, advocaten en notarissen – buiten spel. Toch? Daar zijn wij niet zo bang voor. Of we dan (terug) in de ivoren toren klimmen en rustig afwachten tot de maatschappij een beroep op ons doet? Nee, wij noemen onszelf #koplopers. Dat zijn we ook. Zéker binnen de advocatuur. Wat doen we dan wel? Tijd voor een nadere beschouwing van New Tech en de juristerij.  For English click here

Hype Cycle for Emerging Technologies

Toonaangevend voor de hypes van morgen is de Hype Cycle for Emerging Technologies van het adviesbureau Gartner; een grafiek met de levensloop van nieuwe technieken. De levensloop klimt van innovatietrigger naar opgeblazen verwachtingen. Vervolgens door een dal van desillusie om rustig op te klimmen tot de fase waarin de techniek toepassingen vindt. De ene techniek doet er lang over om toepassingen te vinden, denk aan pilootloze vliegtuigen. Het kán wel, maar wíllen we het ook? Andere technieken reizen veel sneller door de grafiek, denk aan de ontwikkeling van het 3G, 4G en straks het 5G-netwerk.

Nieuwe techniek, oude regels

Onze wetten en regels dwingen nieuwe technieken niet in een keurslijf maar zijn – als het goed is – een vastlegging van onze maatschappelijk normen en waarden. Technieken veranderen, maar doen de normen en waarden (en dus de regels) dat ook? Laten we beginnen met een sprekend voorbeeld dat ver van ons bed staat: oorlog. Oorlog voeren doet de mensheid al sinds haar bestaan. De technieken die gebruikt worden zijn veranderd van pijl-en-boog, naar buskruit naar drones. Maar de normen en waarden waarvan wij vinden dat ze gelden tijdens oorlogssituaties veranderen niet zo rigoureus. De meeste landen zijn het erover eens dat oorlog voeren mag, maar dat je je wel aan bepaalde regels moet houden: het oorlogsrecht. Onderdeel van het oorlogsrecht is de regel dat het gebruik van bepaalde wapens verbiedt omdat die wapens onnodig letsel en lijden veroorzaken of omdat ze geen onderscheid maken tussen burgers en militairen. De regel is de paraplu; de oude regels. Van nieuwe technieken wordt bekeken of ze onder het verbod moeten vallen of niet. “Nieuwe” technieken zoals vlammenwerpers, landmijnen en verblindende lasers vallen onder het verbod. De techniek verandert, maar de norm blijft hetzelfde. Om te bepalen of die wapens passen binnen de norm moet je de toepasselijke norm én de techniek goed begrijpen. Dat is ook zo in andere rechtsgebieden. Als een nieuwe techniek in de fase in de Hype Cycle zit van opgeblazen verwachtingen is een veel gehoorde klacht dat de overheid te traag is met het aanpassen van de regels. Maar is dat wel zo? Willen we een overheid die handelt op de piek van de Hype Cycle, of zoeken we naar de toepasselijke norm in het recht en passen we die op de nieuwe techniek toe? Wij kennen de regels en zijn nieuwsgierig naar nieuwe technieken. Wij geloven dat er meestal een plek is voor nieuwe technieken in de bestaande regels. Soms stuiten we toch op een manco in de wet, dan pleiten wij voor een wetswijziging. Tot die tijd zoeken we de grenzen van de mogelijkheden op. Wij zijn Team New Tech.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief