#metoo

# metoo werk

#metoo op de Nederlandse werkvloer

Ongewenst gedrag. Wat is dat eigenlijk? Formeel gezegd gaat het om handelingen van een groep of van een individu, gericht tegen een persoon die deze handelingen als bedreigend, vernederend of intimiderend ervaart. Deze definitie laat zien waarom ongewenst gedrag op de werkvloer zo lastig aan te pakken is. Het gaat niet alleen om feiten, maar ook om hoe iemand die feiten ervaart. Het is van bijzonder groot belang dat een werkgever adequate maatregelen neemt, zowel voorafgaand aan ongewenst gedrag als bij de constatering ervan.

Bij ongewenst gedrag op de werkvloer denken we tegenwoordig al snel aan #metoo. Maar naast seksuele intimidatie vallen ook pesten, discriminatie en agressie onder de definitie.

Soms is ongewenst gedrag duidelijk zichtbaar, makkelijk te duiden en aan te pakken. Maar vaker is het niet goed in woorden te vangen en lastig te objectiveren. Wat het nog lastiger maakt, is dat dit soort gedrag vrijwel altijd stellig ontkend wordt door degene die het vertoont.

Vrijwel iedere werkgever krijgt vroeger of later te maken met ongewenst gedrag binnen de organisatie. Een knuffelcultuur[i] binnen het bedrijf is voor de rechter reden om een ontslag op staande voet te vernietigen, ondanks dat de werknemer herhaaldelijk en zonder instemming de borsten en billen van zijn collega’s had betast. In een andere zaak[ii] krijgt een psychiatrisch verpleegkundige ontslag op staande voet vanwege (onder meer) het vastgrijpen van een patiënt bij de keel, verbale agressie en denigrerend pestgedrag jegens patiënten en collega’s. De kantonrechter acht deze feiten bewezen, maar onvoldoende reden voor een ontslag op staande voet.

Verbaast u zich over deze uitspraken? Kom dan naar de workshop ‘#metoo op de Nederlandse werkvloer’ voor tips en adviezen om dit soort situaties in uw bedrijf te voorkomen.

Over deze en nog veel meer interessante thema’s gaan onze experts graag met u in gesprek op 21 juni 2018, op het congres Business Ethics & Legal. Kijk voor meer informatie www.vooruitzien.nu en meld u vrijblijvend aan!

[i] ECLI:NL:GHDHA:2017:957

[ii] ECLI:NL:RBOVE:2017:1456

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?