Nieuws

Vooruit met de geit(enkaas): 'El Tofio' is een geldig merk

Gepubliceerd op 24 mei 2023

Nieuwe el tofio e1684930906392

Deze zaak draaide om de registratie van het merk 'El Tofio', dat wordt gebruikt voor geitenkaas afkomstig van de Canarische Eilanden. In de taal van de Canarische Eilanden verwijst 'Tofio' naar een geitenmelkcontainer die vroeger werd gebruikt bij de productie van geitenmelk, maar tegenwoordig alleen nog als ornament of souvenir wordt verkocht.


De centrale vraag in deze zaak was of 'El Tofio' te beschrijvend is voor het product geitenkaas. Volgens artikel 7 lid 1 sub c van de Europese Unie Merkenverordening zijn termen die precies beschrijven wat het product of dienst is namelijk niet toegestaan als geldig merk.

De Grote Kamer van het EUIPO (het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie) oordeelde echter dat 'El Tofio' geen specifiek type geitenkaas of een specifieke kaasbereidingsmethode aanduidt. ‘Tofio’ verwijst immers enkel naar de geitenmelkcontainer die vroeger bij de productie gebruikt werd. Bovendien is er geen direct verband tussen de gebruikte container en de kenmerken van de kaas, zoals kwaliteit of smaak.

De Kamer stelt ook dat het relevante publiek de term 'El Tofio' niet direct zou associëren met geitenkaas.

Het merk ‘El Tofio’ is dus niet beschrijvend voor geitenkaas volgens artikel7 lid 1 sub c van de Europese Unie Merkenverordening. Bovendien vond de Kamer geen reden om het merk te weigeren vanwege het ontbreken van 'onderscheidend vermogen'.

Als gevolg van deze uitspraak heeft de Grote Kamer de eerdere beslissing van het Gerecht vernietigd en kan 'El Tofio' worden ingeschreven als merk. Hiermee wordt het merk beschermd en krijgt het de exclusieve rechten die bij een merkregistratie horen.

Wilt u nou ook uw merk goed beschermen? Neem contact op!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief