Nieuws

Utrecht en Europa: van de stembus naar een stukje historie

Gepubliceerd op 7 jun. 2024

Onze mensen

Vlaggen EU Utrecht

Gisteren vonden de Europese verkiezingen plaats. Op 6 juni konden inwoners van Utrecht hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Maar hoe diep geworteld is de band tussen Utrecht en Europa eigenlijk?

Utrechtse geschiedenis

De stad Utrecht, een van de oudste steden van Nederland, heeft een rijke geschiedenis die nauw verweven is met Europa. De stad is zelfs ontstaan uit Europese invloeden, aangezien het zijn oorsprong vindt in een Romeins legerkamp ongeveer 2000 jaar geleden. Uit archeologische onderzoeken blijkt dat rond de Pieterskerk in de Romeinse tijd al mensen woonden. Rond het jaar 47 stond er een Romeins legerkamp (castellum) bij het huidige Domplein. Onder het Domplein liggen de resten van dit Romeinse fort, dat in laat-Romeinse bronnen 'Traiectum' werd genoemd. De contouren van het Romeinse fort zijn vandaag de dag als kunstwerk zichtbaar in de vorm van ijzeren richels rondom het Domplein.

In 1713 vond in de stad een historisch Europees diplomatiek moment plaats met de Vrede van Utrecht, een reeks verdragen die een einde maakten aan de Spaanse Successieoorlog. Deze verdragen hadden een ingrijpende invloed op de politieke kaart van Europa.

Utrecht wereldstad

Terug naar het heden: Utrecht kenmerkt zich door een internationale bevolking, met maar liefst 171 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. Van de 374.000 Utrechters heeft 39% een migratieachtergrond, en dit aantal blijft groeien. Ongeveer één op de tien inwoners van Utrecht heeft niet de Nederlandse nationaliteit. Een belangrijke aanjager hierin is de Universiteit Utrecht, waar momenteel meer dan 35.000 studenten studeren, waarvan 14,8% afkomstig is uit het buitenland, voornamelijk Europese studenten.

Op het zakelijke toneel staat Utrecht inmiddels hoog genoteerd in de Europese ranglijsten. De regio Utrecht is namelijk in 2022 uitgeroepen tot meest competitieve regio van Europa. De stad is bovenaan geëindigd in de zogeheten EU Regional Competitiveness Index over het jaar 2022. Deze index wordt elke drie jaar gepubliceerd en rangschikt Europa’s regio’s op indicatoren zoals macro-economische stabiliteit, infrastructuur, gezondheid, onderwijs, menselijk kapitaal, marktomvang, technologische paraatheid, bedrijfssofisticatie en innovatie.

En tot slot, FC Utrecht, opgericht in 1970 na een fusie van drie Utrechtse clubs, heeft een bescheiden geschiedenis in Europees voetbal. De club maakte haar Europese debuut in het seizoen 1980-1981 in de UEFA Cup, waar ze in de tweede ronde werden uitgeschakeld door Hamburger SV. Een van de meest memorabele Europese campagnes vond plaats in het seizoen 2004-2005, toen FC Utrecht zich kwalificeerde voor de groepsfase van de UEFA Cup na het winnen van de KNVB Beker.

Al met al lijkt de uitspraak van ‘UUUropa’ zo gek nog niet...

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief