Nieuws

Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Gepubliceerd op 26 mrt 2025

Onze mensen

Evaluatiewet Wvggz en Wzd

Op vrijdag 21 maart 2025 is de internetconsultatie voor de ‘Evaluatiewet Wvggz en Wzd’ gestart. Iedereen kan tot en met 26 mei 2025 input leveren op het conceptwetsvoorstel.

Waarom een Evaluatiewet?

De Wvggz en Wzd zijn op 1 januari 2020 in werking getreden en in 2021/2022 geëvalueerd. Daaruit kwamen zowel positieve (o.a. meer bewustwording voor gedwongen zorg) als negatieve (o.a. de uitvoerbaarheid) naar voren. Dit conceptwetsvoorstel beoogt de doelen en de uitvoerbaarheid van de wetten te verbeteren.

Een aantal opvallende voorgestelde wijzigingen

  • Van ‘verplichte’ en ‘onvrijwillige zorg’ naar de overkoepelende term: ‘gedwongen zorg’
  • Meer ruimte voor maatwerk. O.a. bij de inzet van de Wvggz-eigen regie-instrumenten, Wvggz-informatieverplichtingen, en het Wzd-stappenplan.
  • Wzd: ook de verpleegkundige en physician assistant kunnen Wzd-functionaris zijn.
  • Wzd: de systematiek van ‘gelijkgestelde aandoeningen’ blijft bestaan, maar een ter zake kundige arts krijgt de bevoegdheid om iemands aandoening gelijk te stellen aan een Wzd-aandoening.
  • Wzd: de klachtgronden worden uitgebreid.
  • Er komt een centraal punt voor het publiceren van de uitspraken van de Wvggz- en Wzd-klachtencommissies.

Samenloop

Een probleempunt in het kader van gedwongen zorg speelt op het gebied van multiproblematiek. Er zijn cliënten met én een psychische stoornis én een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening. Vallen zij nu (tijdelijk?) onder de Wvggz of Wzd? Twee opvallende voorgestelde wijzigingen:

Een cliënt kan tijdelijk (max. drie maanden) worden opgenomen in een GGZ-instelling, op grond een Wzd-RM en het Wzd-zorgplan. Dan is de aanvraag van een zorgmachtiging niet nodig.

Er komt een gezamenlijke crisismaatregel en een gezamenlijke machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel. De term ‘inbewaringstelling’ van de Wzd vervalt dus. De hoorplicht van de burgemeester vervalt. De geldigheidsduur van de crisismaatregel blijft (voor de Wvggz) en wordt (voor de Wzd) drie weken.

Het gaat dus om concept-wijzigingen; nog geen wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer is of wordt ingediend. De komende weken zullen zorgaanbieders, beroeps- en patiëntenorganisaties zich ongetwijfeld buigen over het conceptwetsvoorstel. Wordt vervolgd!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.

Aanmelden nieuwsbrief