
Van onze bestuursrechtelijke Carnavalsverslaggever, Bas van Driel
Dat Brabantse en Limburgse dorpen en steden in naam veranderen met carnaval, weet vrijwel iedereen. Het is ook algemeen bekend dat de meeste Brabanders en Limburgers carnaval/vastelaovend erg serieus nemen. Dit stopt echter niet alleen bij de carnavalsvierders op straat en in de kroeg. Ook lokale besturen en de rechtspraak nemen het feest uitermate serieus. Dat blijkt maar weer uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg van 12 februari 2025. De voorzieningenrechter oordeelt dat een carnavals-evenement in Parelrieëk Broenssem (Brunssum) doorgang mag vinden. Dit ondanks bezwaren van een lokaal advocatenkantoor. Op de vraag hoe dit kan, bestaat natuurlijk maar één antwoord: er gaat niets boven carnaval.
Traditie boven indieningstermijn
Verzoekers stellen dat de vergunning niet op tijd is aangevraagd. De aanvraag was inderdaad niet 26 weken voorafgaand aan het evenement ingediend. Toch betekent dit niet dat de aanvraag buiten behandeling gelaten moest worden. Omdat het feest al jaren georganiseerd werd, was de burgermeester al op de hoogte van het evenement. Tegen eerdere edities was nooit een klacht ingediend. De voorzieningenrechter oordeelde dat de aanvraag terecht in behandeling was genomen.
Carnavalsmuziek boven geluidnormen
Het bezwaar zag (begrijpelijk) op het overschrijden van geluidnormen. Het advocatenkantoor is op carnavalsdinsdag ‘gewoon’ open en er zou ‘gewoon’ gewerkt worden. Dat kan lastig zijn met een luidruchtig feest, dat ook grotendeels overdag is. Het evenement zou 90 dB produceren, terwijl het evenementenbeleid daarentegen maar 85 dB toestaat.
De gemeente mocht zich beroepen op de lokale APV. Op grond van de APV is carnaval namelijk aangewezen als collectieve feestdag. Op collectieve feestdagen geldt de geluidnorm voor evenementen van het omgevingsplan niet.
Parelrieëk Broenssem is bij lange na niet de enige gemeente met zo een bepaling in de APV. Ook in Oeteldonk (’s-Hertogenbosch), Lampegat (Eindhoven), Kielegat (Breda), Kruikenstad (Tilburg) en veel andere gemeenten kan op grond van de APV afgeweken worden van geluidnormen met carnaval. Het advies voor gemeenten zonder zo een aanwijzing en mét een carnavalswens: pas de APV aan!
Carnavalsfeest boven andere belangen
De rechter weegt de belangen van verzoekers af tegen de belangen van de organisatie van het evenement.
Ten eerste het financiële belang. De stichting die het evenement organiseert is al begonnen met de voorbereidingen en heeft al betalingen gedaan. Als het feest niet doorgaat zou de stichting failliet gaan en de gemachtigden persoonlijk financiële schade lijden. En zoals de voorzieningenrechter ook overweegt: “Ook zal het feest waar een groot aantal mensen naar uitkijkt dan niet doorgaan.” Daarbij wijst de rechter er ook op dat het evenement er is omdat er anders te weinig te beleven valt op carnavalsdinsdag.
Deze belangen wegen volgens de rechter zwaarder dan de belangen van verzoekers, die 24/7 bereikbaar willen zijn voor hun cliënten. Zij kunnen volgens de rechter nog altijd naar hun andere locatie gaan, al is dat minder ideaal (alleen een spreekkamer, waar de dossiers zich niet bevinden). Het carnavalsbelang weegt voor de rechter het zwaarst.
Niets boven carnaval!
Carnaval is in Brabant en Limburg niet uit de steden en dorpen weg te denken. Het belang van dit volksfeest wordt in deze zaak ook door de bestuursrechter gezien. De boodschap: er gaat (in dit geval) niets boven carnaval!
De vestiging van Holla legal & tax in Den Bosch zit op Oeteldonk Centraol, dat met carnaval altijd gezellig druk is. Wij peinzen er niet over te verhuizen, kom vooral een keer langs om kennis te maken met ons en met dit mooie feest!
Vragen over bestuursrecht, evenementenbeleid of de APV? Neem contact op met Harald Wiersema en Bas van Driel.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.