Nieuws
Cao Gemeenten en het recht op een aanvullende uitkering bij disfunctioneren
Gepubliceerd op 28 jun. 2023
Vóór de inwerkingtreding van de Wnra kende de CAR/UWO aan de ambtenaar die wegens ongeschiktheid voor de vervulling van zijn functie werd ontslagen, een aanvullende uitkering toe. Een soortgelijke regeling is nu opgenomen in de cao Gemeenten en de cao SGO en is sinds 1 januari 2020 van toepassing op de ‘genormaliseerde ambtenaar’ bij de gemeente. In dit artikel bespreken wij wat deze regeling van de aanvullende uitkering inhoudt en wanneer een werknemer van de gemeente hier recht op heeft. Dit doen we mede aan de hand van een recente uitspraak waarin de vraag centraal stond of een werknemer recht had op deze aanvullende uitkering uit de cao Gemeenten na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst.
Wat is de aanvullende uitkering als bedoeld in de cao Gemeenten?
De aanvullende uitkering is een aanvulling op de WW-uitkering van de oud-werknemer. Wanneer de oud-werknemer geen recht heeft op een WW-uitkering, dan heeft hij ook geen recht op de aanvullende uitkering. Deze aanvulling is opgedeeld in twee fasen. Fase één van de aanvullende uitkering duurt 12 maanden en begint vanaf de ontslagdatum. Fase twee van de aanvullende uitkering begint direct na afloop van fase één en duurt tot het einde van de WW-uitkering. De grondslag voor de berekening van de hoogte van de uitkering omvat het salaris, de salaristoelage(n), de TOR en het IKB uit artikel 4.2 lid 1, onder a en b cao Gemeenten. Afhankelijk van de hoogte van de grondslag van de oud-werknemer is de hoogte van de aanvullende uitkering 10%, 20% of 30% van deze grondslag.Wanneer heeft een werknemer die valt onder de cao Gemeenten recht op een aanvullende uitkering?
Een oud-werknemer heeft recht op een aanvullende uitkering wanneer hij een werkloosheidsuitkering ontvangt, en:- zijn arbeidsovereenkomst op grond van bedrijfseconomische omstandigheden (artikel 7:669 lid 3, onder a BW) is opgezegd door de werkgever en het Van werk naar werk-traject volledig heeft doorlopen, of;
- zijn arbeidsovereenkomst op grond van disfunctioneren (artikel 7:669 lid 3, onder d BW) is opgezegd door de werkgever en minimaal 24 maanden in dienst is geweest bij de werkgever.
Conclusie
De werknemer die valt onder de cao Gemeenten kan onder voorwaarden dus aanspraak maken op een aanvullende uitkering. De vraag of het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden het gevolg is van het disfunctioneren van een werknemer, is niet van belang voor de vraag of de werknemer recht heeft op de aanvullende uitkering. Wanneer de werknemer aanspraak wil maken op deze uitkering bij het beëindigen van zijn arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, zal de werknemer daar tijdens de onderhandelingen met de werkgever afspraken over moeten maken. Doet de werknemer dit niet, dan heeft deze werknemer dus geen recht op de aanvullende uitkering. Heeft u vragen over de aanvullende uitkering of andere bovenwettelijke uitkeringen uit de cao Gemeenten of cao SGO, neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten in de publieke sector. Zij ondersteunen u graag.Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.