Nieuws
Verkorting duur partneralimentatie?
Gepubliceerd op 19 jan. 2017
Sinds 1 juli 1994 is de wettelijke termijn voor het betalen van partneralimentatie maximaal 12 jaar (n.b.: daarvóór kregen alimentatieplichtigen 'levenslang'). Toen in juni 2015 het wetsvoorstel tot verkorting van deze partneralimentatietermijn aanhangig werd gemaakt, was dat veelvuldig onderwerp van gesprek in onze praktijk. Nieuwe cliënten vroegen zich af of ze niet beter even konden wachten met het opstarten van hun echtscheidingsprocedure totdat de wet in werking zou treden. In lopende alimentatieprocedures was het de vraag of de rechter in zijn oordeel vooruit zou lopen op de aanstaande wetswijziging. Vroegere cliënten, die al jaren partneralimentatie betaalden, belden ons met de vraag of ze daar binnenkort mee konden stoppen. De verwachting was immers dat de wet er snel door zou zijn.
Volgens de initiatiefnemers (VVD, PvdA en D66) sloot hun wetsvoorstel aan bij de maatschappelijke opvatting dat de zelfstandigheid van de beide partners, de (nagenoeg) gelijke kansen op de arbeidsmarkt en de bestaande scholings- en opleidingsmogelijkheden in beginsel betekenden dat iedereen al weer snel na een scheiding in zijn of haar eigen levensonderhoud kon voorzien. Een verplichting om (in beginsel) 12 jaar partneralimentatie te betalen paste gewoon niet meer in deze tijd.
Niet iedereen werd trouwens in het wetsvoorstel over één kam geschoren: er moest nog wel rekening worden gehouden met de aanwezigheid van jonge kinderen, de duur van het huwelijk en de leeftijd van de alimentatiegerechtigde en -plichtige. Zo kwamen de initiatiefnemers tot het volgende schema:
- Geen kinderen jonger dan 12 jaar Duur huwelijk 0-3 jaar: geen recht op partneralimentatie. Duur huwelijk langer dan 3 jaar: recht op alimentatie voor een duur gelijk aan de helft van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.
- Wel kinderen jonger dan 12 jaar Partneralimentatie voor de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar maar in ieder geval totdat het jongste kind 12 jaar is.
- Huwelijken langer dan 15 jaar en alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar jonger dan de AOW-leeftijd Recht op alimentatie voor de duur van 5 jaar maar in ieder geval minimaal tot de alimentatiegerechtigde de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
- Alimentatieplichtige bereikt AOW gerechtigde leeftijd In alle gevallen eindigt de alimentatieplicht indien de alimentatieplichtige de AOW gerechtigde leeftijd bereikt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.