Nieuws
Champagne als gangbare kleurbenaming
Gepubliceerd op 27 sep. 2024
Onze mensen
Champagne, cava, prosecco zijn allemaal voorbeelden van mousserende wijnen. Het is algemeen bekend dat mousserende wijn alleen champagne genoemd mag worden als deze wijn is geproduceerd in de champagne-regio op de voorgeschreven wijze. De term ‘champagne’ wordt daarom ook wel een beschermde oorsprongsbenaming genoemd. Niet iedere wijnboer mag om die reden zijn bubbels champagne noemen. Maar betekent dit ook dat je de term champagne niet zou mogen gebruiken als kleuraanduiding?
Op de tags en verpakkingen van kledingstukken van het merk Cult Gaia was het woord ‘champagne’ aangebracht. Het Comité Interprofessionnel du vin de champagne (hierna: CIVC) behartigt de belangen van onder andere champagneboeren. Het CIVC eist in deze procedure dat Cult Gaia stopt met het gebruik van het woord champagne op de labels en stickers van haar kleding.
Kleurenspectrum
Volgens de voorzieningenrechter is champagne, naast een mousserende wijn, ook een normale benaming voor een kleur die zich in het crème-/beigekleurige spectrum bevindt. Dit zou volgen uit twee krantenartikelen uit 1907 en 1932, waarin ‘champagne’ als kleuraanduiding wordt gebruikt. Interessant is ook dat de definitie in de Dikke Van Dale meespeelt in het oordeel van de voorzieningenrechter. In de Dikke Van Dale worden twee definities genoemd van het woord ‘champagne’. De eerste definitie die word genoemd, is inderdaad de mousserende wijn uit de champagnestreek in Frankrijk. De andere definitie die volgt uit de Van Dale is ‘de kleur van champagne hebbend’. In Nederland gebruikt men het woord champagne ook als bijvoeglijk naamwoord. Volgens het Franse woordenboek is gebruik van het woord ‘champagne’ juist misbruik.
Het enkele feit dat er mogelijk alternatieve benamingen zijn voor kleuren op het crème-/beigekleurige spectrum, zoals beige, ecru, zand en café latte maakt volgens de voorzieningenrechter niet dat champagne niet gebruikt mag worden als kleuraanduiding. Ondanks het feit dat champagne in veel kleuren kan verschijnen en dat er dus niet over één champagnekleur gesproken kan worden, is champagne feitelijk als kleuraanduiding gangbaar geworden. Champagne mag volgens de voorzieningenrechter daarom gewoon als kleuraanduiding gebruikt worden op de tags en verpakkingen.
Andrélon champagne
Ook Andrélon heeft zich ooit gewaagd aan het woord champagne op een product. In dat geval ging het om shampoo. De rechter oordeelde toen dat Andrélon het woord champagne niet mocht gebruiken op haar flessen omdat dit een inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming was. Deze uitspraak hebben wij eerder besproken in dit artikel.
Het is niet toegestaan om een term die ook een beschermde oorsprongsbenaming is, op een product te plaatsen. Dat lijkt alleen mogelijk als het woord geen verband houdt met het product waarvan de benaming is beschermd, zoals in het geval van de kleuraanduiding. Wilt u een product op de markt brengen, let dan goed op of het geen naam is die een streek of regio aanduidt. Indien het een beschermde oorsprongsbenaming is, kan dit mogelijk een inbreuk opleveren. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op!
Dit artikel is mede geschreven door Robin Kusters.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.