Politiek primaat of de OR?

Marketing holla 60273 Een raadszaal van een Nederlandse gemeent d5885385 e08b 45e9 8f6c 3fe9797b0997

Het politieke primaat binnen overheidswerkgevers is geregeld in artikel 46d sub b van de WOR. Deze bepaling houdt in dat besluiten die worden genomen door een overheidsorgaan en die zien op het vaststellen van de taken voor dat specifieke overheidsorgaan, evenals de uitvoering daarvan, niet ter advisering aan de OR hoeven te worden voorgelegd. Kortom, besluiten van bijvoorbeeld een gemeenteraad hoeven niet ook nog ter advisering aan de OR te worden voorgelegd, tenzij het besluit directe gevolgen heeft voor het personeel. In dat geval moet specifiek voor deze personele gevolgen advies worden gevraagd, maar niet voor het volledige besluit.

In deze zaak was het bijzonder dat de gemeentesecretaris van de gemeente wél degelijk advies had gevraagd aan de OR over een besluit dat achteraf eigenlijk onder het politieke primaat viel. Vervolgens is dit advies niet gevolgd en is de OR een procedure gestart om het besluit tegen te gaan. De Ondernemingskamer oordeelde echter dat, ondanks dat de OR om advies was gevraagd, de OR geen beroepsrecht toekwam.

Kortom, als het politieke primaat van toepassing is, dient de OR zich neer te leggen bij het politieke besluit. Zelfs als er alsnog advies wordt gevraagd, heeft de OR geen juridische middelen om zich te verzetten wanneer dit advies niet wordt gevolgd. Het is voor een OR van een overheidswerkgever dus van groot belang om precies te weten waar deze grens ligt.