OR tegen werknemer

Het komt zelden voor dat een ondernemingsraad (OR) en een werknemer tegenover elkaar staan in de rechtszaal, maar het kan wel degelijk. Op basis van artikel 36 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) mag iedere belanghebbende – zoals een werknemer – naar de kantonrechter stappen als hij of zij vindt dat de OR of ondernemer de WOR niet naleeft.
Dat was precies wat er gebeurde bij Funda Real Estate B.V. Een werkneemster vroeg de OR om inzage in de agenda’s en verslagen van OR-vergaderingen van de afgelopen drie jaar. Ze kreeg te horen dat deze documenten nooit waren opgesteld, laat staan gedeeld.
Tijdens de rechtszaak bleek dat Funda en haar OR geen afspraken hadden gemaakt over het opstellen en publiceren van deze stukken – iets dat wél verplicht is onder artikel 23a van de WOR. De kantonrechter gaf de werkneemster dan ook gelijk: de OR en Funda moesten alsnog heldere afspraken maken en de notulen en agenda’s voortaan openbaar maken.
Wat betreft de gevraagde verslagen over eerdere jaren, daar ging de rechter niet in mee. Omdat deze nooit zijn opgesteld, zag de rechter weinig zin in het alsnog creëren van documenten met terugwerkende kracht.
Deze zaak onderstreept hoe belangrijk het is dat een OR de regels uit de WOR naleeft. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar ook om het vertrouwen van medewerkers in medezeggenschap te behouden. Werknemers hebben immers het recht om te weten wat er besproken wordt – en dat recht kunnen ze ook via de rechter afdwingen.