Nieuwe richtlijn euthanasie

Advocaat uit Eindhoven hoopt dat euthanasie bij dementie eenvoudiger kan worden.

Artikel in Eindhovens Dagblad

Een nieuwe richtlijn maakt euthanasie bij mensen met dementie iets eenvoudiger, denkt en hoopt de Eindhovense advocaat Coen Verberne, gespecialiseerd in gezondheidsrecht.

De ‘Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek’ van de ministeries van volksgezondheid en justitie kan het denken over euthanasie bij dementie veranderen. De richtlijn – opgesteld in samenspraak met artsenfederatie KNMG – houdt in dat er een schriftelijke wilsverklaring moet zijn waarin een patiënt van tevoren heeft aangegeven euthanasie te willen zodra hij of zij ten prooi valt aan dementie. Daarnaast moet er regelmatig contact met de huisarts zijn na het vastleggen van de wilsverklaring, zodat de patiënt kan bevestigen nog steeds hetzelfde te denken over euthanasie.

Onzekerheid

De handreiking is een richtlijn die geen kracht van wet heeft. “Strikt juridisch genomen voegt de handreiking niks toe, maar misschien is hij een duwtje in de rug van artsen”, hoopt Verberne. In de wet staat dat een schriftelijke wilsverklaring volstaat, maar veel artsen hebben moeite met het verlenen van euthanasie op het moment dat een patiënt niet meer zelf kan verklaren dat te willen. Bij dementie komt dat herhaaldelijk voor. De handreiking kan het denken van artsen beïnvloeden en onzekerheid bij hen wegnemen.

Klik hier voor het artikel van het Eindhovens Dagblad