Vastgoedflexibilisering

Blockchain

Blockchain en smart contracts: de volgende stap in vastgoedflexibilisering

De vastgoedsector is in beweging: de woningmarkt draait op volle toeren, incourante kantoorpanden worden op grote schaal getransformeerd tot appartementencomplexen en door de ontwikkeling en toepassing van innovatieve verhuurconcepten wordt de professionele huurmarkt verder geflexibiliseerd. Deze innovaties maken duidelijk dat de spelers op de vastgoedmarkt bereid en in staat zijn om te blijven innoveren. De volgende grote innovatieslag wordt echter niet gemaakt in het gebruik van panden, maar juist in de flexibilisering van de onderliggende processen. Blockchaintechnologie zal daarbij een grote rol spelen.

Via blockchain kunnen transacties automatisch en met gegarandeerde uitkomst worden uitgevoerd, zonder de betrokkenheid van tussenpersonen. Eerder schreef ik deze bijdrage over het concept blockchain. Onderstaande video’s bieden een interessante introductie in de toepassingsmogelijkheden van blockchain (nr. 1) en de technische werking daarvan (nr. 2):

  1. https://www.youtube.com/watch?v=oSP-taqLWPQ&sns=em
  2. https://www.youtube.com/watch?v=l9jOJk30eQs

Toegespitst op de vastgoedsector springen er direct twee relevante toepassingsgebieden in het oog: betrekken van particulieren bij vastgoedinvesteringen en verder flexibiliseren van zakelijke verhuur.

Particuliere investering

Veel particulieren zien in vastgoed het ideale beleggingsobject. De meesten hebben echter niet voldoende kennis en/of financiële middelen om succesvol te kunnen investeren. Vastgoedfondsen kunnen daarvoor een uitkomst bieden, maar het opzetten daarvan is kostbaar en brengt een grote papierwinkel met zich. Bovendien hebben bekende fraudegevallen het vertrouwen in dergelijke fondsen ernstig aangetast.

Door het gebruik van blockchain kan een structuur worden opgezet waarbij elke participerende particulier gerechtigd wordt tot een specifieke deel van een individueel object. De hoogte van de investering is flexibel: van zeer klein tot substantieel. De aanspraken van iedere individuele participant worden vastgelegd in de blockchain. De opbrengsten van het object worden vervolgens door middel van smart contracts automatisch aan de gerechtigde particulier uitbetaald, zonder dat manipulatie kan plaatsvinden en zonder dat er een trusted third party aan te pas komt. Bestaande processen worden als het ware digitaal geautomatiseerd. Door de transparantie van blockchain kan elke betrokken partij bovendien controleren dat de inkomsten daadwerkelijk conform de gemaakte afspraken worden aangewend.

Flexibilisering van verhuur

Het gebruik van flexibele verhuurmodellen is sterk in opkomst. Via dergelijke concepten wordt ingespeeld op de vraag naar kortstondig gebruik van kantoren en werkplekken. Hoewel dergelijke concepten leiden tot hoger rendement, brengen ze ook een lagere bezettingsgraad en debiteurenrisico’s met zich mee. Deze nadelen van flexibele verhuur kunnen worden ondervangen door toepassing van blockchain.

Ook hier kunnen bestaande processen worden geautomatiseerd met behulp van smart contracts.  Denk aan het vastleggen en aanwenden van de borgsom, het reserveren en fysiek in gebruik geven van het object en de uitvoering van (periodieke) betalingen. Steeds geldt – zoals bij een ‘normaal’ contract – dat de afspraken vooraf vast staan. Als gevolg van het gebruik van blockchain worden deze afspraken bovendien automatisch uitgevoerd. De partij die als eerst dient te presteren hoeft er dus niet langer op te vertrouwen dat de ander ook nakomt. Deze zekerheid zit ingebakken in het systeem.

De vastgoedsector is in beweging. De volgende innovatiecyclus zal worden ingegeven door technologische vernieuwingen, waarbij blockchain zoals het er nu uitziet een belangrijke rol zal spelen. Benieuwd naar meer details over het toepassen van blockchain in vastgoed, meld u dan nu aan voor het Agile & Legal insights congres van Holla Advocaten via deze link.

Renaldo Willems