Schorsing gemeentesecretaris blijft in stand

Schorsing gemeentesecretaris

Een werknemer schors je niet zomaar. Een schorsing kan de werknemer immers beschadigen en een terugkeer op de werkvloer bemoeilijken. Daarom worden er in de Cao Gemeenten strenge voorwaarden gesteld aan het opleggen van een schorsing als ordemaatregel. In een recente zaak had de gemeente de gemeentesecretaris geschorst wegens een onderzoek naar een veilige werkomgeving. De gemeentesecretaris was het hier niet mee eens en startte een kort geding om de schorsing opgeheven te krijgen.

De feiten

De gemeentesecretaris werkt sinds 1 januari 2019 bij de gemeente. De werkgever heeft signalen opgevangen van gevoelens van onveiligheid van werknemers. Om deze reden heeft de werkgever een externe consultant verzocht om een onderzoek in te stellen naar de samenwerking en cultuur binnen de organisatie. In verband met dit onderzoek is de gemeentesecretaris geschorst. Op basis van het onderzoeksrapport is de schorsing van de gemeentesecretaris verlengd en is een nader onderzoek aangekondigd. Terwijl het onderzoek nog loopt, start de gemeentesecretaris een kort geding om de schorsing opgeheven te krijgen en weer toegang te krijgen tot haar gebruikelijke werk.

Oordeel rechter

De rechter is kort maar krachtig in zijn oordeel: de schorsing hoeft niet te worden opgeheven. Om tot zijn oordeel te komen maakt de rechter een belangenafweging: de belangen van de gemeentesecretaris bij opheffing van de schorsing versus de belangen van de gemeente bij het in stand houden van de schorsing. Het belang van de gemeente is vooral gelegen in rust op de werkvloer, mede in afwachting van het aanvullende onderzoeksrapport. De gemeentesecretaris geeft aan dat het voor haar van belang is om weer contact te hebben met collega’s. Volgens de gemeente is van een contactverbod echter helemaal geen sprake, en is dit dan ook dus geen issue. Gelet hierop weegt de eveneens door de gemeentesecretaris aangevoerde stelling dat de schorsing voor haar kwetsend en schadelijk kan zijn, niet zwaar genoeg. De belangenafweging valt dan ook in het voordeel uit van de gemeente: de schorsing blijft staan.

Het schorsen van een werknemer blijft precair en je moet hier als werkgever, ook in de publieke sector, uiterst voorzichtig mee omgaan. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Onze arbeidsrechtspecialisten in de publieke sector staan u graag te woord.

Mogelijk interessante artikelen voor u

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?