Schade door blootstelling aan giftige stof C8 Dupont Dordrecht

Werkt u of heeft u gewerkt in de DuPont fabriek te Dordrecht? Of bent u omwonende van deze fabriek?
Dan bent u mogelijk blootgesteld aan de giftige stof C8.

C8 werd door chemiebedrijf DuPont tot 2012 gebruikt bij de productie van Teflon. Inmiddels is bekend dat C8 zeer giftig kan zijn voor de volksgezondheid. Deskundigen (toxicologen) zeggen dat de jarenlange uitstoot van C8 erg gevaarlijk is geweest voor de (ex)werknemers en mogelijk ook omwonenden van de DuPont fabriek. C8 wordt in verband gebracht met verschillende ziektes/aandoeningen, waarvan de belangrijkste zijn: leverkanker, zaadbalkanker, nierkanker, blaaskanker, verhoogd cholesterol, hormoonverstoring, ontsteking dikke darm, verminderde vruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. Heeft u een van deze ziektes/aandoeningen (of bent u nabestaande), dan kunt u mogelijk een schadeclaim indienen tegen chemiebedrijf Chemours (voorheen ‘DuPont’).

In de Verenigde Staten lopen reeds verschillende procedures tegen chemiebedrijf DuPont. De eerste uitspraak in de VS dateert van 7 oktober 2015. Het betreft de zaak van Carla Bartlett. Bartlett woonde in de buurt van de DuPont fabriek, kreeg nierkanker en stelde dat dit een gevolg is van het feit dat zij jarenlang water heeft gedronken waarin C8 zat. De jury van de rechtbank in de staat Ohio oordeelde dat DuPont aansprakelijk is en kende een schadevergoeding toe van 1,6 miljoen Amerikaanse Dollar. DuPont is in hoger beroep gegaan.

Mede onder druk van de politiek is inmiddels in Nederland ook een onderzoek gestart naar de DuPont-fabriek in Dordrecht. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of (ex)werknemers en omwonenden van de fabriek gezondheidsrisico’s liepen of ziek zijn geworden doordat zij jarenlang hebben gewerkt met of zijn blootgesteld aan de giftige stof C8. Als komt vast te staan dat dit het geval was, dan biedt de Nederlandse wet voor zowel (ex)werknemers, omwonenden of nabestaanden de mogelijkheid om de daaruit voortvloeiende schade te claimen.

Wilt u meer informatie over uw situatie? Vul het contact formulier in of neem direct contact op met Marloes Hulstein op telefoon nummer 088 440 2482 of via e-mail op m.hulstein@holla.nl

 

Bronnen:

Nu.nl: Rivm onderzoekt mogelijke uitstoot giftige stof dupont

FTM: DuPont verliest eerste zaak in teflon-affaire

FTM: Opnieuw Kamervragen over giftige uitstoot teflonfabrikant Chemours/DuPont

Rijksoverheid: beantwoording kamervragen gebruik kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur

FTM: opnieuw kamervragen over pfoa teflon vervuiling

FTM: bloedonderzoek werknemers dupont

FTM: Hoe dupont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte

AD: Dupont heeft ons allemaal jarenlang besodemieterd

< Vorige

Volgende >

Spring naar toolbar