PEC(H) Zwolle?

Wedstrijd verplaatsen?

De KNVB besluit op 12 februari 2019 dat de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle van zaterdag 2 maart 2019 naar woensdag 13 maart 2019 wordt verplaatst. Bij PSV, de grootste concurrent in de titelstrijd, en PEC Zwolle, de tegenstander van Ajax, heerst onbegrip en beide clubs tekenen dan ook bezwaar aan tegen het besluit. PEC Zwolle is later zelfs naar de arbitragecommissie gestapt. Zonder succes overigens, want die verklaart zich onbevoegd om een dergelijk geschil te behandelen. Hoe zit het hier precies qua afspraken en regelgeving?

De reden
Waarom kan en mag de KNVB een dergelijk besluit midden in de competitie, drie weken voor de daadwerkelijke speeldatum, nemen? Volgens de voetbalbond is begin dit seizoen met de eredivisieclubs een gentlemen’s agreement overeengekomen dat zoveel mogelijk rekening dient te worden gehouden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs.[2] De KNVB besluit nu dat de wedstrijd Real Madrid-Ajax van 5 maart 2019 onder het begrip ‘Europese verplichting’ valt. Hierbij neemt de KNVB onder andere in ogenschouw dat Ajax als enige Nederlandse ploeg nog de kans heeft om extra punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA binnen te halen. De lijst waarop Nederland de laatste jaren steeds verder wegzakt.

Onbegrip
PSV en PEC Zwolle vinden dat het hier gaat om ‘competitievervalsing’ en dienen bezwaar in (via een officiële brief). Ieder vanwege een eigen reden. PSV met name vanwege het voordeel dat Ajax eruit haalt en PEC Zwolle vanwege het nadeel voor zichzelf. PEC Zwolle moet namelijk door het besluit nu drie wedstrijden in zeven dagen spelen. PSV stelt ter onderbouwing dat er inderdaad een gentlemen’s agreement is, maar dat deze slechts geldt voor de verschuiving van een wedstrijd voor een dag of een paar uur en niet voor meer dan een week.

Ondanks de bezwaren wijzigt de KNVB het besluit niet en als gevolg hiervan besluit PEC Zwolle naar de arbitragecommissie te stappen. Aangezien er enige haast bij geboden is, beslist de club om een verzoekschrift te versturen voor een spoedgeding.[3] Op dinsdag 26 februari 2019 is de arbitragezaak behandeld, maar PEC Zwolle komt van een koude kermis thuis. De arbitragecommissie concludeert namelijk dat zij op basis van de regelgeving niet bevoegd is en dus niet het juiste orgaan is om te beslissen over deze zaak. De commissie dient te oordelen over geschillen tussen leden van de KNVB (oftewel: alle clubs onderling), uitzonderingen daargelaten[4], maar niet over een geschil tussen een club en de bond zelf. [5]

Verdere rechtsgang?
Dit oordeel van de arbitragecommissie betekent niet dat PEC Zwolle uitgeprocedeerd is. Het alternatief is namelijk om zich tot de civiele rechtbank te wenden. Woensdag (27 februari 2019) is besloten om dit niet te doen. De club stelt in een persbericht dat het organisatorisch en qua sportieve voorbereiding té kort dag is om de wijziging nog terug te draaien.[6] PEC Zwolle blijft alleen wel bij het standpunt dat door het besluit de procedure voor het verplaatsen van de wedstrijddata, welke opgenomen is in de unaniem vastgestelde veranderagenda van november 2018, is geschonden. Dit punt zal PEC Zwolle dan ook in het vennotenoverleg van de Eredivisie CV behandelen. Verder wordt naar de mogelijkheid gekeken of de inhoudelijke gronden van de zaak aan een andere instantie kunnen worden voorgelegd. Het zal dus nog een staart(je) krijgen.

Jaimy Vanenburg en Sjoerd Vincenten

[2] https://www.knvb.nl/nieuws/betaald-voetbal/eredivisie/54051/ajax-pec-zwolle-naar-13-maart

[3] Artikel 68 Arbitragereglement

[4] Uitzonderingen: de commissie kan ook besluiten in geschillen tussen leden en derden (wanneer het is afgesproken), tussen leden en omniverenigingen en tussen leden en intermediairs.

[5] Artikel 8 lid 3 onder a van de Statuten van de KNVB en arbitragereglement KNVB artikel 1.

[6] https://www.peczwolle.nl/nieuws/statement-pec-zwolle-inzake-datumwijziging

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?