Opbouw of afbouw?

bouw

Faillissementen in de bouw

Vergeleken met het eerste half jaar van 2017, is het aantal faillissementen in het eerste half jaar van 2018 enorm gedaald. Inmiddels is dat aantal het laagste van deze eeuw.

Een uitzondering vormen faillissementen in de bouw. Vreemd, zou je denken, omdat ook in die branche de bedrijvigheid nou juist zo enorm gegroeid is. Als je een verbouwing wilt laten uitvoeren, kom je bij de aannemer onderaan een flinke wachtlijst.
Hoe kan het dan dat bouwbedrijven toch failliet gaan?

Eén van de oorzaken is nou juist de aantrekkende economie. Aan het einde van de kredietcrisis hebben aannemers werken aangenomen op basis van destijds door hen afgegeven offertes die gebaseerd waren op de toen geldende prijzen. Door de inmiddels sterk aangetrokken economie, en de  woningmarkt die daarmee in de pas loopt, zijn de prijzen voor materialen en het inhuren van personeel (voor het geval het eigen personeelsbestand niet toereikend is om alle klussen uit te voeren), sterk toegenomen. Zo sterk, dat de aannemers niet meer kunnen inkopen voor de prijzen waarvan zij ten tijde van het afgeven van de offertes uitgingen. De aanneemsommen zijn dus bepaald in een periode waarin relatief goedkoop konden worden ingekocht maar de daadwerkelijke inkoop moet geschieden tegen veel hogere prijzen dan destijds. Daarom worden veel met name grote projecten verlieslatend uitgevoerd en dat kan natuurlijk niet heel lang goed gaan.

Zuur!! Niet alleen voor een failliet verklaarde aannemer zelf,  maar óók voor zijn klanten die achterblijven met nog niet afgeronde maar (deels) al wel betaalde bouwprojecten.

Mocht u van plan zijn een verbouwing te laten uitvoeren, controleer dan heel goed de financiële positie van de aannemer die u uitkiest en check of het contract clausules bevat die u beschermen in het geval het onverhoopt toch tot een faillissement van de aannemer komt.

Uiteraard kunnen wij u daarover desgewenst adviseren.

Willemijn Fick-Nolet

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?