Medewerkers bestuurbaar?

thuiswerken

Medewerkers op afstand bestuurbaar?

Medewerkers zijn, zonder uitzondering, de sleutel tot het succes van uw bedrijf. Bedrijven met medewerkers die hart voor de zaak en een goede werkrelatie met hun collega’s hebben, zijn in de regel succesvoller. Logisch, zult u denken. Maar hoe organiseren we deze werkrelatie als de één ervoor kiest het werk ’s avonds aan de koffietafel te doen en de ander overdag op een mobiele werkplek?

Smartphones, Skype en mobiele camera’s maken het mogelijk om efficiënter, duurzamer en flexibeler te werken. Waar we elkaar eerst iedere dag op de zaak zagen, wordt nu vaker thuis en onderweg gewerkt. Ook de inzet van tijdelijke en wisselende arbeidskrachten is makkelijker geworden, omdat de digitale snelweg voor ieder beschikbaar is.

Door deze technologische en sociale innovaties zijn ook de spelregels, die we met elkaar hebben afgesproken, sneller dan ooit aan het veranderen. De nieuwe manieren van samenwerken dagen de wetgever meer dan ooit uit om continu te innoveren. En rechters geven invulling aan bestaande regels in nieuwe situaties, bijvoorbeeld door het recht op privacy bij het versturen van privéberichten vanaf de werkplek in te kleuren.

Bij flexibel werken bestaan in de praktijk tal van situaties waarop de huidige wet- en regelgeving geen passend antwoord meer lijkt te geven. Als een medewerker ervoor kiest om tijdens zijn vakantie in het buitenland op zijn laptop te werken, is dat dan een werkdag of een vakantiedag? Wanneer moet een medewerker binnen een bedrijf waar tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt mag worden, bereikbaar zijn? Als iemand  die op wisselende dagen werkt, zich op een dag ziek meldt, is dat dan wel of niet een werkdag?

Andere vragen zijn: wat zijn de nieuwste kansen en valkuilen voor payrolling? Zijn de nieuwste regels over ketenaansprakelijkheid goed ingeregeld?

Over deze en nog veel meer interessante thema’s gaan onze experts graag met u in gesprek op 7 november 2017, op het congres Agile & Legal Insights. Kijk voor meer informatie op www.vooruitzien.nu en meld u vrijblijvend aan!

Dit artikel is geschreven door Peggie van Vugt, medewerker Wetenschappelijk Bureau.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?