Herfstziek

Ook zo’n last van een piek in ziekmeldingen in de herfst? Voor veel werkgevers staat de herfstperiode gelijk aan veel ziekmeldingen van werknemers in verband met flinke verkoudheid en griep. Ook komt het voor dat bij een ziekmelding vanwege grieperigheid uiteindelijk iets ernstigers aan de hand blijkt te zijn. Natuurlijk is ziek zijn voor uw medewerkers heel vervelend, maar ook voor u als werkgever. Wat kunt u als werkgever doen om de schade door ziekteverzuim te beperken?

Verzuimprotocol

Het verzuimprotocol is een belangrijk middel om de verplichte stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter goed te doorlopen. Is uw verzuimprotocol nog up-to-date en voldoet deze aan alle wettelijke eisen? Zijn al uw werknemers bekend met het verzuimprotocol? Dan heeft u een belangrijke basisvoorwaarde op orde om grip te houden op ziekteverzuim.

Verschil tussen ziek en arbeidsongeschikt

Stelt u zich eens voor dat één van uw medewerkers (een beetje) verkouden is. Deze medewerker is dan ziek. Maar als hij wel kan werken, dan is hij niet arbeidsongeschikt. En andersom kan ook: als iemand twee gekneusde vingers heeft, dan is hij niet ziek. Maar wel arbeidsongeschikt als hij die twee vingers nodig heeft voor zijn eigen werk of passend werk. Hebben u of uw medewerker vragen over welke werkzaamheden wel of niet mogelijk zijn? Uw bedrijfsarts kan u hierbij helpen.

Wet Verbetering Poortwachter

Als vast is komen te staan dat uw medewerker arbeidsongeschikt is, dan begint het proces om uw medewerker terug te laten keren op de werkvloer. Een medewerker die geveld is door de griep zal vaak binnen een paar dagen vanzelf weer aan de slag gaan. Maar is een medewerker langer dan één week arbeidsongeschikt, dan zult u (zorgvuldig!) aan alle verplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter moeten voldoen. De wet kent verschillende sanctiemogelijkheden, voor zowel u als uw werknemer. Heeft u goed in beeld hoe welke sancties opgelegd kunnen worden? En vooral hoe u deze kunt voorkomen?

Op deze en nog veel meer vragen geven wij u graag antwoord.

Dit artikel is geschreven door Peggie van Vugt, medewerker Wetenschappelijk Bureau van Holla Advocaten.