De toekomst van het arbeidsrecht

arbeid

De Commissie Regulering van werk onderzoekt de toekomst van het arbeidsrecht

De Minister heeft op 7 november 2018 de Commissie Regulering van werk ingesteld. Deze Commissie gaat onderzoek doen en daarna advies geven aan het kabinet over de regulering van werkenden en arbeids- en opdrachtrelaties. Het doel is de werkenden en arbeids- en opdrachtrelaties beter aan te laten sluiten bij de behoeften en omstandigheden van de huidige tijd. Maar vooral, voor zover voorzienbaar, bij de toekomstige arbeidsmarkt.

Inmiddels hebben we wat tijd gehad na te denken over wat deze commissie kan en mag. Een wat cryptische opdracht. Want, over welke behoeften en omstandigheden van de huidige en toekomstige arbeidsmarkt hebben we het? Minister Koolmees licht toe: ‘De arbeidsmarkt krijgt de komende jaren te maken met fundamentele veranderingen, zoals robotisering en platformisering. Daarnaast hebben mensen andere wensen over de vormgeving van hun werk dan vroeger. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in de manier waarop we de arbeidsmarkt organiseren’.

Nu stelt de Minister dat de arbeidsmarkt te maken gaat krijgen met fundamentele veranderingen. Wij denken dat de fundamentele veranderingen nu al plaatsvinden. Robotisering is al geruime tijd actueel. Platforms bestaan ook al jaren. Flexibel werken is al langer in opmars. Het probleem is dat de huidige wetgeving zich niet snel en adequaat kan aanpassen aan de snelle vooruitgang. Werkgevers hebben steeds meer behoefte aan flexibel inzetbare arbeidskrachten en aan arbeidskrachten die werk doen dat een robot niet kan. Arbeidskrachten daarentegen hebben nog steeds behoefte aan een betrouwbare bron van inkomen, maar willen hun werktijden en de plaats van waaruit ze hun arbeid verrichten zelf bepalen. Het huidige arbeidsrecht kan al deze behoeften en wensen hinderen. Hoe lossen we dat op? De Commissie gaat zich de rest van 2019 over dit vraagstuk buigen.

In de tussentijd zorgen we met een gezonde dosis lef en creativiteit dat we werkgevers en werknemers door het huidige arbeidsrecht loodsen, zodat zij zo min mogelijk gehinderd worden bij het vormgeven van hun ambities.

De Commissie Regulering van werk heeft tot 1 november 2019 de tijd om met een advies te komen aan het kabinet. Wij kijken er naar uit! U ook?

Dit artikel is geschreven door Peggie van Vugt, medewerker Wetenschappelijk van Holla Advocaten.

Wilt u meer interessante artikelen over arbeidsrecht lezen? Klik dan hier.