Begeleiding bij uw financieringstraject?

‘Zuidaskantoren moeten vaker concurreren met niche-advocaten’, kopte het Financiële Dagblad onlangs, waarmee de krant een belangrijke ontwikkeling in de advocatuur omschrijft. Ook mr. Monieke Linck heeft de Amsterdamse Zuidas verlaten om met Holla Advocaten de niche ‘Banking & Finance’ in Brabant op de kaart te zetten.

Het woord uitdaging ‘jeukt’ een beetje, vindt Monieke Linck. “Maar dat is wel precies wat het is, een uitdaging.” Op een terras aan het Stationsplein in Den Bosch vertelt Linck over haar carrièreswitch. Een maand geleden startte ze bij Holla Advocaten om daar de businessunit Banking & Finance op te starten, na zeven jaar werkzaam te zijn geweest bij het Amsterdamse kantoor NautaDutilh.

“Het is een gat in de Brabantse markt: ondernemers of financiers die begeleiding zoeken bij een financieringstraject zijn momenteel nog aangewezen op kantoren in Amsterdam”, meent Linck. Bij Holla Advocaten krijgt de van oorsprong Oisterwijkse de kans om deze tak voor Zuid-Nederland uit te bouwen en verder te ontwikkelen.

De specialisatie en focus op niches binnen de advocatuur houdt verband met ontwikkelingen in de markt. Cliënten willen waar voor hun geld en vragen om specialisatie, blijkt uit een rondvraag van de website Advocatie.nl. Linck beaamt: “De markt vraagt erom. Om een extreem voorbeeld te geven: je wilt als klant niet betalen voor expertise op het gebied van arbeidsrecht als je op zoek bent naar specifieke kennis die het verschil kan maken bij de onderhandelingen over je bedrijfsfinanciering. Ook Holla Advocaten ziet dat hier kansen liggen en versterkt daarom de sectorgerichtheid van het kantoor.”

Monieke Linck richt zich op financieringstransacties, waaronder het begeleiden van reguliere werkkapitaal financieringen, acquisitie-, project-, en bouw- en vastgoedfinancieringen. “Ik begeleid financieringstrajecten, bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuw ziekenhuis of aankoop van een onderneming, vanaf het moment van het opstellen van de ‘term sheet’ (puntsgewijs overzicht van de voorwaarden van de financiering) tot het moment van ‘closing’, het uitboeken van de gelden.”

“Namens de financier of ondernemer voer ik de onderhandelingen en neem ik de leiding in het documentatietraject. Ik bekijk een financieringscontract en signaleer verbeterpunten vanuit commercieel en juridisch perspectief”, vat ze haar werkzaamheden samen. “Ik ben een vraagbaak voor ondernemer of bankier.” Want wat betekenen de voorwaarden die zijn opgenomen in de documentatie eigenlijk praktisch voor de bedrijfsvoering? En hoe worden de belangen van de financier tegenover de belangen van andere crediteuren van de onderneming gewaarborgd? Het zijn vragen waar Linck in het documentatietraject mee te maken krijgt.

Ondanks dat het aantal nieuwe kredietaanvragen dat wordt goedgekeurd, de afgelopen jaren is afgenomen ziet Linck er juist brood in. “Financiering is van alle tijden en bovendien vaak nodig voor economische groei. Maar inderdaad, het is nu moeilijker geworden om een financiering te verkrijgen. Daarom is het juist van belang dat de onderneming of bankier een goed inzicht heeft in de risico’s én mogelijkheden zodat er een gedegen financieringsaanvraag ligt. Of dat een herfinanciering goed begeleid wordt.”

Een mooi vak, noemt de advocate haar beroep. “Ik streef naar een evenwichtig contract, waar beide partijen gelukkig mee zijn. Dat betekent puzzelen en zoeken naar mogelijkheden. Mijn doel is om uiteindelijk de verwachtingen van mijn klant te overtreffen, maar het grootste compliment is als ook de wederpartij achteraf nog een biertje met me wil drinken”, lacht ze. “Ik stap er immers vaak aan het einde van het documentatietraject uit, zij moeten met elkaar verder in een goede werksfeer. Advocaten moeten toegevoegde waarde leveren en geen stoorzender zijn voor de onderliggende commerciële relatie tussen hun klanten”, vindt Linck.

In Holla Advocaten heeft Monieke Linck een partij gevonden waar ze haar expertise verder kan uitbouwen. “We zien kansen om Holla te positioneren ten opzichte van de spelers in Amsterdam. Het kantoor heeft een goede reputatie en naam, is een grote speler met een goed netwerk, waar ik de ruimte krijg om serieus te bouwen aan een team dat bestaande en nieuwe klanten van gedegen juridisch advies kan voorzien.”

De perspectieven voor deze markt in Zuid-Nederland, de reputatie van Holla Advocaten en de Brabantse roots van Linck, gaven dus de doorslag voor haar carrièreswitch. Samen gaan ze ondernemen en pionieren. “Let’s do it!”, besluit ze.

Ook u kunt contact opnemen met mr. Monieke Linck, 073 61 61 100.