Gezocht: flexibele werkgever

Het aantal openstaande vacatures in Nederland bereikte in het derde kwartaal van 2018 een hoogtepunt. Hiermee werd het recordaantal van voor de crisis van eind 2007 overtroffen, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek. In deze tijden van onvervulde vacatures hebben werknemers meer keuze en worden graag gelokt met fijne arbeidsvoorwaarden zoals een OV-kaart in plaats van een dure leaseauto, budget voor het volgen van (werk gerelateerde- of persoonlijke ontwikkelings) cursussen, een door de werkgever gefaciliteerd sportabonnement, vakantiedagen op kunnen sparen voor een sabbatical, you name it.

Moeite met het aantrekken van werknemers

Eind januari 2019 geeft ook uitkeringsinstantie UWV aan dat van de 1,2 miljoen vacatures die dit jaar naar schatting ontstaan, bijna de helft (!) lastig op te vullen zal zijn. Toch maken de werkgevers nog opvallend weinig gebruik van voor de hand liggende middelen als verhoging van het salaris (slechts 4%) of aanpassing van de secundaire arbeidsvoorwaarden (ook 4%).

Zonde, denken wij. In veel sectoren zou met een beetje creativiteit het tekort aan arbeidskrachten wel eens goed (of in ieder geval beter) opgelost kunnen worden. Het is belangrijk om een tunnelvisie los te laten en met een frisse blik te kijken naar het personeelsbestand en de functies die vervuld of behouden moeten worden. Hierbij is het belangrijk om na te denken over nieuwe contractvormen, de invulling van de arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheden om werk anders in te delen.

Dit sluit naadloos aan bij de wens van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij vindt dat de werkgever als eerste aan zet is om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, waarbij aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden een grote rol kunnen spelen. Ook bij cao-onderhandelingen hameren de vakbonden op het belang van een goed salaris en flexibele arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe contractsvormen & flexibele arbeidsvoorwaarden

Kortom, anno 2019 kom je als werkgever niet meer weg met slechts het aanbieden van een hoog salaris. Wij leren van inspirerende klanten dat met het creëren van een fijne cultuur, het maandelijks organiseren van tot in de puntjes verzorgde workshops, flexibele werkuren of locaties tijdens bijvoorbeeld hectische perioden in het leven van de werknemer, talent gevonden en misschien nog wel belangrijker, behouden kan worden. Wat het ook goed doet zijn projecten waarbij deze talenten zich kunnen inzetten om vrijwilligerswerk te doen en zodoende de wereld beter te maken. Wij kunnen nog talloze voorbeelden opnoemen, waarbij wij graag meedenken over de (voor de werkgever op maat gemaakte) invulling van het flexibele arbeidsvoorwaardenpakket. Wij plaatsen het arbeidsvoorwaardenpakket hierbij in een arbeidsrechtelijk kader en bedenken hoe dit pakket, voor zowel werkgever als werknemer, fiscaal gunstig mogelijk kunnen inkleden.

Succesvol werkgeverschap

Het succes van werknemers bestaat voor hooguit de helft uit eigen capaciteit, de rest is afhankelijk van factoren als cultuur, waardering, loopbaanontwikkeling en flexibiliteit. Hierbij is flexibiliteit is het toverwoord om het grote personeelstekort aan te pakken en out of the box denken essentieel op de krappe arbeidsmarkt.

Duidelijke boodschap, maar hoe pak je dat aan?

Meld u aan voor het congres Business Transparency & Legal op 11 april 2019 en wij leggen u dat crystal clear uit tijdens onze workshop “Toekomstbestendig arbeidsvoorwaardenpakket”.

Jaimy Vanenburg en Demi van Zantvoort