Nieuws
FIFA revolutie
Gepubliceerd op 18 jul. 2019
Vervolg van de FIFA revolutie?
Voor het eerst in 15 jaar is de FIFA Disciplinary Code hervormd. FIFA wil hiermee meer financiële rechtvaardigheid en een harder beleid tegen discriminatie, racisme en matchfixing bewerkstelligen. Ook dit jaar maken verscheidene voorvallen op het gebied van discriminatie en matchfixing de noodzaak van deze wijzigingen pijnlijk duidelijk.[1] De belangrijkste wijzigingen – die zijn ingegaan op 15 juli 2019 - worden uitgelegd in dit artikel.
De wijzigingen
Zero-tolerance beleid
FIFA president Infantino stelt in april in een officiële verklaring: ‘In recent days, it has been very sad to see a number of racist incidents in football. This is really not acceptable. Racism has no place in football, just as it has no place in society either.’[2] Om dit zero-tolerance beleid kracht bij te zetten zijn verscheidene nieuwe regels op het gebied van discriminatie geïmplementeerd.[3]
Vanaf nu krijgt iedereen die discrimineert een minimaal verbod van 10 wedstrijden: een verdubbeling ten opzichte van vóór deze wijziging. Wanneer supporters discrimineren volgt óók voor de club nog een sanctie. Deze sanctie houdt een minimale boete van 20.000,00 CHF in én daarnaast moet de club een wedstrijd spelen met een gelimiteerd aantal supporters. Wordt het discriminerende gedrag door de supporters van dezelfde club herhaald (lees: recidive), kan nu ook als sanctie worden opgelegd dat de club een preventieplan moet implementeren om discriminatie tegen te gaan.
Tot slot denkt FIFA ook aan de gediscrimineerde speler. De achterliggende gedachte hierachter is dat gebleken is dat gediscrimineerde spelers zich in het verleden niet gehoord hebben gevoeld. Spelers kunnen vanaf nu altijd ‘meedoen in het proces’ door middel van het afleggen van een verklaring.
Match-fixing
Dat match-fixing nog steeds de wereld niet uit is, blijkt uit diverse voorbeelden in onder andere België en Spanje. Verschillende (oud-)voetballers zijn het afgelopen jaar verdacht van match-fixing en in sommige gevallen zelfs gearresteerd. FIFA wil procedures in dit soort situaties vergemakkelijken. In de Code is daarom - op FIFA-niveau - nu slechts het ‘Disciplinary Committee’ nog bevoegd de zaken waarbij sprake is van match-fixing te behandelen.[4]
Financiële rechtvaardigheid
Vanuit de focus op transparantie heeft FIFA beslissingen gemaakt om de financiële rechtvaardigheid te vergroten. FIFA heeeft regels opgesteld om schuldenaars beter aan te kunnen pakken:
- In de praktijk kwam het vaak voor dat clubs financiële verantwoordelijkheden ontweken. Na de wijziging van de regelgeving kan FIFA ook tegen de sportieve opvolgers van schuldenaars optreden, waardoor ontwijking minder makkelijk wordt.[5] Dit zal ook een rol gaan spelen bij de (transfer)onderhandelingen tussen clubs en/of de speler.
- Ook kan FIFA een transferverbod opleggen aan een club die niet voldoet aan haar uitstaande financiële verplichtingen. Dit transferverbod loopt dan totdat zij al hun schulden hebben afbetaald.[6]
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.