Artificial Intelligence en Privacy

New tech

Artificiële intelligentie (AI) blijft voor veel mensen een ongrijpbaar begrip, maar feit is dat AI al overal om ons heen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het gepersonaliseerd filmaanbod via Netflix, zelfrijdende voertuigen en beeld- en spraakherkenning in smartphones. AI heeft dus nu al, zonder dat we het doorhebben, een enorme impact op ons dagelijkse leven!

De essentie van de AI-technologie ligt – kortgezegd – in het slimmer maken van apparaten door algoritmes die worden gebruikt om patronen te herkennen in (grote hoeveelheden) data. De data wordt door het apparaat geanalyseerd om tot beslissingen te komen die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Hoe meer data er wordt ingevoerd, hoe beter het algoritme werkt en des te slimmer het apparaat dus wordt. AI en Big Data gaan daarom hand in hand.

Het gebruik van AI door organisaties om (persoons)gegevens te analyseren, roept tal van juridische vragen op, niet in de laatste plaats op het gebied van privacy. AI stelt organisaties in staat om beslissingen te nemen zonder dat daar een menselijke tussenkomst aan te pas komt. Is dat überhaupt verenigbaar met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”)? En hoe zit het met het vereiste dat organisaties in beginsel niet meer gegevens mogen verzamelen dan noodzakelijk en dat zij transparant moeten zijn over de wijze waarop zij de gegevens verwerken? Genoeg stof tot nadenken dus!

Bent u benieuwd met welke zaken u nog meer rekening moet houden bij het toepassen van AI binnen uw organisatie? Tijdens de subsessie “Ondernemen 2.0” vertellen wij u meer over dit onderwerp.