Recht in de ogen van Frank van Gool, OTTO Work Force

‘Respect en vertrouwen zitten in ons DNA. Met Holla Advocaten delen wij de lange termijnvisie en het proactief samenwerken.’

OTTO Work Force is in de afgelopen 15 jaar gegroeid tot hét bureau voor internationale arbeidsbemiddeling in Nederland. Die prominente markpositie is volgens directeur-eigenaar Frank van Gool vooral te danken aan investeren in de lange termijn: “Respect en vertrouwen, daar draait alles om bij OTTO Work Force. Dat zit in ons DNA. Respect voor onze medewerkers, voor elkaar, voor onze klanten en voor de wereld om ons heen. Vertrouwen door alles goed te regelen en door vooraf duidelijk te zijn.” Vanaf de start is Holla Advocaten de ‘trusted advisor’ bij veel ondernemingsbeslissingen.

“Bij OTTO Work Force gaat alles netjes, wat niet altijd het geval is in deze tak van de uitzendbranche,” stelt Robert van Muijen, raadsman van het eerste uur en inmiddels bestuursvoorzitter bij Holla Advocaten. De bonafide reputatie van OTTO Work Force werpt zijn vruchten af: vooral de grotere bedrijven en organisaties doen zaken met OTTO Work Force. Van Gool is blij dat OTTO Work Force een steentje heeft kunnen bijdragen aan het verbeteren van het imago van de arbeidsmigrant. “Met de nieuwste wetgeving pakt de regering misstanden en schijnconstructies aan. Dat levert ons een eerlijker speelveld op. We kunnen nu beter concurreren met malafide partijen.”

Lange termijnrelaties

Kernactiviteit van OTTO Work Force is arbeidsbemiddeling voor medewerkers uit Oost- en Midden-Europese landen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Frank van Gool: “OTTO is niet echt een uitzendbureau. Wij nemen mensen fulltime in dienst en gaan een lange termijnrelatie met ze aan. Ze ontvangen normale CAO-lonen. Hierdoor hebben we zeer loyale medewerkers.” Flexibele arbeid komt tegemoet aan de wensen van vooral jonge medewerkers, meent Van Gool. “Jongeren denken minder in zekerheden dan eerdere generaties. Ze willen geen baan voor 25 jaar maar zoeken uitdagingen en afwisseling. Het wordt ook onderschat hoe jonge mensen via uitzendwerk snel brede werkervaring kunnen opdoen. Ze proeven meerdere smaken, waardoor ze makkelijker tot keuzes komen. Daardoor worden ze ook gelukkiger in hun werk.”

Belangen afstemmen

Met Holla Advocaten deelt Frank van Gool de lange termijnvisie en het proactief samenwerken: “Met Holla hebben we door de jaren heen transparant overleg. We wisselen ideeën uit: hoe kunnen we zaken het beste vormgeven? Niet wachten tot er iets misgaat, maar juist van tevoren voorkomen dat er iets misgaat. Bij contracten moet je dus ook vooraf nadenken over de belangen en verwachtingen van de andere partij, die goed inschatten en daar respect voor tonen in je contract. Ook het onverhoopt einde van een samenwerking moet je vooraf duidelijk regelen. Duidelijkheid vooraf schept harmonie in het samenwerken.”

Faire juridische koers

Wat Frank van Gool aanspreekt bij Holla Advocaten is dat er echt ondernemersgericht wordt gedacht, maar wel met het accent op persoonlijk contact en de menselijke maat. “Bij een advocaat denken mensen aan rechtszaken en juridische conflicten. Maar in al die jaren is ons aantal rechtszaken op één hand te tellen. Een rechtszaak brengt altijd verliezers, daar worden mensen ongelukkig van. Dat is niet wat wij willen.” Zo kent Robert van Muijen zijn cliënt: “Frank van Gool is meelevend. Hij is er niet op uit om mensen kapot te maken. Hij vraagt ons om een juridisch correcte koers uit te zetten, maar wel altijd fair.”

Internationale expansie

De laatste jaren laat OTTO Work Force een sterke expansie zien op de Europese arbeidsmarkt, met name in Duitsland en Polen. Arbeidskrachten uit Oekraïne vullen de lege plekken in de sterk groeiende Poolse economie. Frank van Gool: “Voor ons is het een groot voordeel dat Robert van Muijen ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Als native Engelstalige helpt hij bij het opstellen en verwerken van internationale contracten.”