Recht in de ogen van Tjeerd Saatrube en Olivier Koning, Isabella Groep

Alles komt bij elkaar op Fort Isabella

De wereld verbeteren aan de borreltafel – het kan een goede start zijn! Tjeerd Saatrube en Olivier Koning zijn inmiddels ruim twee jaar hard bezig om hun idealen waar te maken. Als initiatiefnemers van de Isabella Groep realiseren zij de komende jaren op Fort Isabella een levendige mix van bedrijvigheid, wonen en zorg, toerisme, horeca en vakopleidingen. Georges de Méris, registeraccountant en advocaat bij Holla Advocaten, is al vanaf een vroeg stadium nauw betrokken: “Vanuit mijn bedrijfseconomische achtergrond heb ik veel ervaring met vastgoed. Ik snap de juridische valkuilen.”

Goede zorg aan huis

Olivier Koning ziet vanuit zijn vak als vaatchirurg bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis een snelle verandering in de zorg: “Samen ouder worden, dat wil iedereen. Maar het is niet zo dat je allebei 95 wordt en dan acuut overlijdt. Meestal wordt een van de twee zorgbehoevend en is de ander nog vitaal. Hoe krijg je dan goede zorg geregeld aan huis voor die ene partner? Het wordt niet meer allemaal  voor je geregeld en betaald.” De komende generatie ouderen stelt ook andere eisen aan zorgkwaliteit en persoonlijke vrijheid. Tjeerd Saatrube: “Zo kwamen we al brainstormend tot ons idee hoe zorg eruit zou moeten zien: als een randvoorwaarde bij wonen, die je kunt aanbieden, naast gas, licht en water.”

Mooi gemixte minimaatschappij

Een optimale mix van bewoners en gebruikers op het groene Isabellaterrein, waarin zorg een logisch en betaalbaar onderdeel wordt, dat is het doel. Nu al zijn er op het terrein 110 bedrijven gevestigd. Olivier Koning: “Die bedrijven hebben baat bij 24-uurs aanwezigheid – dus bewoning – op het terrein.” De horeca heeft een eigen aanloop, past bij de toeristische functie en is ook een voorwaarde bij seniorenhuisvesting. Momenteel wonen er tijdelijk 98 studenten. Op den duur komen er permanente woningen voor ouderen, verstandelijk gehandicapten en studenten. “Uiteindelijk moeten de mensen het gaan maken. Studenten kunnen hier tegen gereduceerd tarief wonen als ze een aantal uur per week sociale ondersteuning geven aan andere bewoners. Die samenhang willen we vanaf het begin vorm geven. Dat is idealistisch en spannend. Maar onder de streep moet het ook gewoon uitkomen.” Tjeerd Saatrube: “Alles hangt met alles samen. Als je mensen elkaar kunt laten helpen, kun je de haalbaarheid van zorg vergroten. Zo creëer je een betere leefomgeving en sfeer, ook voor bezoekers. Belangrijk is wel de balans tussen de groepen. Daar ligt onze rol als dirigent.”

Iedereen wil meedoen

Nadat de gemeente Vught voor hun initiatief had gekozen, was het hek van de dam. De Isabella Groep wordt sindsdien overstelpt met ideeën en aanbiedingen van mensen en organisaties die willen aanhaken. Als ‘dirigenten’ staan ze voor de uitdaging om keuzes te maken en tegelijkertijd trouw te blijven aan hun oorspronkelijke ambitie. Tjeerd Saatrube: “De lijst is eindeloos lang, van woningaanvragen tot kinderdagverblijven en sportclubs. En investeerders! Het is natuurlijk ook een heel mooie plek.” Gerenommeerde projectontwikkelaars en zorgorganisaties meldden zich voor deelname. Olivier Koning: “Die willen kamers inkopen of kubieke meters realiseren, met als voordeel dat ze vermogen hebben en bezetting kunnen garanderen. Maar hun concept sluit meer aan op de eigen organisatie dan op de mensen. Dan krijg je weer meer van het zelfde.” Het stappenplan is samen met Georges de Méris opgezet, terwijl Jan van Heijningen werkt aan de bestemmingsplanwijziging. Met de keuze voor Holla Advocaten zijn de twee directeuren van de Isabella Groep meer dan tevreden. Tjeerd Saatrube: “Wij zochten een veelzijdig jurist die de regio goed kent, dus toen stond Holla meteen al bovenaan.”

Isabellaterrein  feiten & cijfers

functies                                17e eeuw – militair verdedigingswerk (onderdeel Linie Den Bosch), 19e eeuw – kazerne, 20e eeuw – asielzoekerscentrum

plannen                                21e eeuw – wonen, werken, zorg en toerisme

randvoorwaarden                historie, natuur, drukke spoorlijn, waterstromen

ontwerpteam                       Twee Snoeken, Bureau Verkuylen, Wijnen Architectuur, Piet Buys

Isabellagroep                       sinds 2014, 2 directeuren, 15 teamleden

financier                               Triodosbank

tijdshorizon                          10 jaar