Recht in de ogen van Chantal Geerits, uitgeverij Malmberg

“Soms moeten we afscheid nemen. Tot nu toe zonder één gang naar de rechter.”

Vanouds geeft uitgeverij Malmberg schoolboeken uit, maar anno 2014 weerspiegelt het productaanbod het digitale tijdperk.“Daardoor hebben we deels andere mensen nodig dan tien jaar geleden,” stelt P&O adviseur Chantal Geerits nuchter vast. “Door die veranderende markt zijn wij genoodzaakt om voortdurend kritisch naar onze interne organisatie te kijken. Zodat we helaas soms afscheid moeten nemen van medewerkers.”

“Als ik Holla Advocaten zeg, dan bedoel ik Petra Domevscek, zij kent onze organisatie door en door, zodat ze situaties goed aanvoelt.” Al meer dan twaalf jaar lossen zij samen arbeidsrechtkwesties op. “Tot nu toe zonder één gang naar de rechter”, verklaart Chantal Geerits trots. “Malmberg wil een goede werkgever zijn, dus kiezen wij voor schikken. In lastige gesprekken of trajecten is het dan fijn om te weten dat ik even mijn vaste advocaat kan raadplegen.” Hun samenwerking is informeel. “Bijna alsof we collega’s zijn,” vindt Petra Domevscek. “Ik loop makkelijk even bij Chantal langs.” De kantoren liggen dichtbij elkaar, aan weerszijden van NS-station’s-Hertogenbosch.

Juridische haken en ogen

Petra Domevscek ziet haar rol vooral als sparring partner: “De afdeling P&O bij Malmberg is behoorlijk professioneel, meestal heeft Chantal zelf iets bedacht en laat ze me haar voorstel alleen checken. Ik bekijk dan de juridische haken en ogen.” Zelf is Chantal Geerits van huis uit ook arbeidsjurist.“Het was mijn afstudeerrichting, maar het is een vak waar je dagelijks mee bezig moet zijn. Ik zie dat Petra alles heel precies bijhoudt, haar kennis is echt up to date. Ze geeft deskundig en zakelijk een overzicht van alle opties. Zij adviseert wel een keuze, maar uiteindelijk laat ze die aan ons.”

Bevlogen en creatief Malmberg is een gewilde werkgever, weet Chantal Geerits: “Een belangrijk deel van mijn werk is het aannemen en ontwikkelen van mensen. En daarbij heb ik natuurlijk niet de insteek om weer afscheid van ze te nemen.” Dat gebeurt dan ook relatief weinig. “Hier werken allemaal bevlogen en creatieve mensen die sterk betrokken zijn bij onderwijs als product. We hebben weinig verloop, mensen werken hier lang.” Petra Domevscek vult aan: “Mensen die er werken zijn enorm enthousiast, de creativiteit spat ervan af. Die creatieve omgeving inspireert mij extra om mooie oplossingen te vinden.”

Geen Sinterklaas

Bij afscheid wordt goed afgehecht en daar hoort een keurige regeling bij. Chantal Geerits: “We schakelen Holla Advocaten altijd in om de vaststellingsovereenkomst te checken: klopt die zo, is het reëel, doen we het netjes? Wij zijn geen Sinterklaas, maar bij afscheid gaan wij voor een goede regeling.” Chantal Geerits voert alle gesprekken zelf met de manager en de medewerker. “Als de medewerker een advocaat inschakelt, dan laten we de advocaten het onderling regelen.”Soms is een confrontatie onvermijdelijk, ook dan neemt Petra Domevscek het over: “Chantal heeft veel oog voor het belang van de medewerker. Maar als de grens bereikt is, dan neem ik het vervelende deel over. Klaar is klaar. En ik weet precies wanneer Chantal klaar is met een traject.”

Ethische keuze

Kritisch zijn de twee arbeidsjuristen soms over advocaten van de wederpartij. “Laatst waarschuwde Petra mij dat het tegenvoorstel van de advocaat voor onze medewerker veel slechter zou uitpakken. Die had dat zelf niet in de gaten, dat was pijnlijk. Als we zouden instemmen, konden we mooi goedkoop van deze medewerker af komen. Dat zou ons veel geld schelen, maar ik kon dat ethisch niet verantwoorden. Ik wil dat iemand op de langere duur positief aan ons terugdenkt. Het is fijn dat Petra die analyse maakte en dat wij vervolgens een ethische beslissing konden nemen.”