Recht in de ogen van Philippe Muylle en Patrick Mertens de Wilmars, Compagnie het Zoute

“Hoewel de advocaten van Holla juridisch argumenteren, redeneren zij altijd vanuit het bereiken van een oplossing.”

Als je dan toch de kuststrook gaat ontwikkelen, doe het dan goed en met smaak. Met dat uitgangspunt is in 1908 Compagnie Het Zoute in het Vlaamse Knokke opgericht. Nog altijd stellen de bestuurders, Philippe Muylle en Patrick Mertens de Wilmars, kwaliteit voorop bij kustbebouwing. “Wij bouwen geen Atlantikwall zoals men de Belgische kust soms omschrijft,” stelt Philippe Muylle helder.

Momenteel ondergaat Cadzand een transformatie van kustdorpje tot badplaats. De projectontwikkelaars uit Knokke participeren in die ontwikkeling. Philippe Muylle: “De tijd was rijp, de gemeente Sluis had een beeldkwaliteitsplan gemaakt en diverse andere stedebouwkundige documenten. Maar eerst keken we de kat uit de boom.” Zou Cadzand ook voelen voor de aanpak van Het Zoute? “Wij gaan verder dan een gewone projectontwikkelaar,” verklaart Patrick Mertens de Wilmars. “Waar wij neerstrijken, daar blijven wij decennialang actief. Onze bedoeling is om te werken vanuit een lokale visie, hand in hand met de lokale overheid.” In de oorspronkelijke plannen van Cadzand zouden de parkeerterreinen voor auto’s in de open lucht blijven. “Dat vinden wij niet in overeenstemming met het nieuwe kwaliteitsconcept van Cadzand.” Ondergronds parkeren en ruime terrassen met uitzicht op zee, dat is kwaliteit, volgens de opvattingen van Compagnie Het Zoute. “Misschien moeilijk terug te verdienen, maar het gaat aan de kust wel over de beleving van ruimte,” aldus Patrick Mertens de Wilmars.

Nederlandse regeltjes

Cadzand ligt op een steenworp afstand van thuisbasis Knokke, maar qua regelgeving op gebied van ruimtelijke ordening ligt daar een wereld van verschil. “Nederland is veel formeler dan wij gewoon zijn, dat was wennen” verzucht Philippe Muylle. Het leger aan adviseurs dat nodig is voor een bouwproject van deze omvang, vinden zij ongekend. “De kostprijs om een vergunning te bekomen is immens, niet te vergelijken met België!”

Via zakelijke partners kwamen zij bij Holla Advocaten terecht voor juridische ondersteuning. Patrick Mertens de Wilmars: “Bij de projecten Duinhof en Strandhotel in Cadzand heeft Holla ons zeker een jaar bespaard in de procedures. Zeker en vast.”

Grensgebied

Het contact met Holla verliep uiterst plezierig, vinden beide heren. Jan van Heijningen, partner bij Holla Advocaten, beaamt dit volmondig: “De juridische samenwerking is van hoog niveau, op het complexe grensgebied van publiek- en privaatrecht. Ook hebben wij veel ervaring met en kennis van overheidsorganisaties, dat kwam bij deze projecten goed van pas en heeft ons veel tijdwinst opgeleverd.” Compagnie Het Zoute gaat voor topniveau en zoekt daarin ook de bovengrenzen op. Er is een klik tussen de personen: we voelen elkaar aan, waardoor de samenwerking heel soepel verloopt.” Philippe Muylle: “Hoewel de advocaten van Holla juridisch argumenteren, redeneren zij altijd vanuit het bereiken van een oplossing.” Zijn collega vult aan dat het brede aanbod van specialisten een voordeel is: “Holla kon ons ook goed helpen met de uitvoering vanuit de crisis- en herstelwet , waar nog nauwelijks jurisprudentie over bestond.”

Taalnuances

Holla staat de Compagnie ook bij in de relatie met de Nederlandse partners, de eigenaren van het strandhotel. “Zij vertalen onze afspraken in juridische taal en laten de gevolgen zien, om te voorkomen dat er problemen rijzen vanwege misverstanden,” vat Patrick Mertens de Wilmars samen. “Zo komen we tot een uitstekend wederzijds begrip, en dat moet u niet onderschatten, want de Nederlandse taal is in Vlaanderen nog wat heel anders dan in Nederland!” En dat gaat niet alleen om nuanceverschillen. Philippe Muylle: “We zijn nu bezig met verfijningen van de contracten, waaraan Jan van Heijningen een zeer belangrijke bijdrage levert.”